Sivut

keskiviikko 18. marraskuuta 2020

J. S. Meresmaa: Lintuhäkin muotoinen soittorasia, 2019

Luin tästä pienestä Osuuskumma-pienkustantamon julkaisemasta kirjasta Kirjan pauloissa -blogista, jossa siitä kirjoitettiin niin kiinnostavasti, että halusin itsekin tutustua siihen. Kirja on hyvin pienikokoinen ja ohut, melkein kuin koru, mutta sen sisälle mahtuu kaikenlaista outoa, kiehtovaa ja jännittävää. Kirjassa on 22 vain sivun pituista tarinaa, joissa kallio esimerkiksi kyllästyy metelöiviin lapsiin, uutta työntekijää perehdytetään unitehtaan toimintaan, pimeä tulee vierailulle ja varjovaimo on miehen seurana vaimon työmatkan aikana. Vaikka tarinat sijoittuvat suomalaiseen normaalielämään, kaikissa tarinoissa on jokin sellainen asia, joka saa todellisuuden vinksahtamaan sijoiltaan. Tämä tuo kirjaan hienoista kauhuviritystä, muttei kuitenkaan liian paljon. Kirjan genren määrittely oli minulle vaikeaa.

Parasta kirjassa on se, miten paljon tilaa se jättää omille ajatuksille ja tulkinnoille. Meresmaa onnistuu hyvin taitavasti kuvaamaan pienessä tilassa muutamalla virkkeellä alkutilanteen, tilanteen kehityksen ja lopputuloksen; lukijan tehtävänä on kuvitella kaikki se, mitä ei tarinassa kerrota. Miten tähän on tultu? Mistä on kysymys? Keitä henkilöt ovat? Mitä oikeastaan tapahtuu? Yhdessä (ja vain yhdessä) loppupuolen tarinassa selitettiin mielestäni vähän liikaa, jolloin huomasin, miten hyvin Meresmaa on onnistunut muissa tarinoissa tasapainottelemaan liian paljon ja liian vähän kertomisen välillä. Tarinat ravistelevat mukavasti aivoja ja sysäävät ne pois totutusta.

Paulan blogin lisäksi kirjasta on kirjoitettu positiivisesti myös ainakin täällä: Kahvikissan kirjahylly, Siniset helmet, Kirjojen keskellä. Kirsin kirjanurkassa on kirjoitettu joistakin muista Meresmaan kirjoista.

Kirjaa ei ihme kyllä löytynyt alueeni kirjastoista eikä myöskään heti kirjakaupasta, joten tilasin sen itselleni. Se ei maksanut paljon (5,95 €) ja sain sen ilman toimituskuluja Suomalaiseen kirjakauppaan.

J. S. Meresmaa: Lintuhäkin muotoinen soittorasia, 2019. Osuuskumma. 32 sivua.

2 kommenttia: