Ehkä kolme tai neljä viikkoa sitten, kun laitoin puhelimeeni haun "sataa valoa" mennäkseni tarkistamaan blogini tilanteen, huomasin ettei sitä löytynyt Googlesta, vaikka ennen se on ollut suunnilleen ensimmäisenä hakutuloksena.
Kun tilanne jatkui, olin asiasta yhteydessä Googlen asiakaspalveluun. Sain nopeasti ystävällisen vastauksen, josta ei kuitenkaan ollut paljon apua, koska vastaus oli yleisluontoinen ja vastaaja oli lisäksi käsittänyt ongelmaksi sen, että sivusto ei näy hakutuloksissa yhtä helposti kuin ennen, kun taas ongelma oli se, että se oli kadonnut kokonaan. Mahdollisiksi syiksi hän ehdotti seuraavia asioita.
- "Sivu ei ole ajankohtainen. Googlen hakukone pyrkii näyttämään mahdollisimman ajankohtaisia tuloksia ensin." Julkaisen bloggauksia aika säännöllisesti, ja tauot venyvät harvoin yli kuukauteen. Kun testasin asiaa kahdella blogilla, joissa ei ole ollut bloggauksia noin puoleentoista vuoteen (toivottavasti ne taas aktivoituvat jossain vaiheessa), nämä blogit löytyivät hakutuloksista ensimmäisinä.
- "Sivu ei ole suosittu. Googlen hakukone näyttää usein vierailtuja sivuja ensin." Pieni blogini ei tietenkään ole supersuosittu, mutta tämä pätee varmasti muihinkin "sataa valoa" -haulla löytyviin sivuihin. Ja blogini löytyi hakutuloksista helposti myös silloin, kun kävijöitä oli nykyistä vähemmän.
- "Sivulla on haittasisältöä. Googlen hakukone on tunnistanut jotain haitallista tai epäsopivaa, jonka takia se on hakutuloksissa piilotettu tai matalammalla." Hmm... nyt päästiin sanaan piilotettu, mutta en kyllä saa tätä millään sopimaan blogiini. Mikä on Googlen mielestä haitallista tai epäsopivaa sisältöä (termejä ei ole tarkemmin määritelty)? Vihapuhe? Porno? Väärän informaation tietoinen ja pahantahoinen levittäminen? Blogistani ei omasta mielestäni löydy mitään, mikä sopisi tuohon edes sinnepäin. Mielipiteitä blogissani toki on (mitä olisi kirjablogi ilman mielipiteitä?), mutta emme elä esimerkiksi Putinin Venäjällä tai Kiinassa, vaan onneksi maassa, jossa sananvapaus ja vapaa mielipiteenilmaisu on lailla turvattua ja toimii myös käytännössä.
Nuo tekijät eivät ole muuttuneet blogini reilun neljän ja puolen vuoden olemassaolon aikana (paitsi että siinä on tietysti enemmän kävijöitä kuin alussa, mikä on päinvastainen kuin ehdotettu syy), ja tähän asti blogi on löytynyt Googlesta. Lähetin Googleen jatkokysymyksen, ja sain lisätiedoksi että hakualgoritmeihin vaikuttavat sivujen relevanssi ja käytettävyys, hakulausekkeen sanat, sijaintini ja asetukseni sekä lähteiden asiantuntemus (=?). Nämäkään eivät sovi tähän asiaan eivätkä ole muuttuneet viime aikoina.
Blogini ei ole mennyt hakutuloksissa matalammalle, vaan se on kadonnut Googlen hausta käytännöllisesti katsoen kokonaan, täysin, totaalisesti: sitä ei löydy ollenkaan viideltä ensimmäiseltä Googlen hakutulossivulta. Testasin asiaa myös hakemalla noin viittä parin kuukauden aikana julkaisemaani kirjabloggausta - ei mitään hakutuloksia. Kokeilin hakea myös viittä blogini suosituimpaa kirjabloggausta - ei mitään tuloksia. Aivan kuin blogini olisi kadonnut kokonaan nettiavaruudesta. Ainoat viitteet sen olemassaoloon Googlessa ovat linkit X-viestipalvelun päivityksiin joistakin kirjoituksistani. Kokeilin, onko muissa kirjablogeissa sama hakuongelma ja hain noin kymmentä
muuta tuttua blogia, ja kaikki blogit löytyivät normaalisti Googlesta heti hakusivun alusta.
Vaikka tunnenkin oloni "piilotetuksi" ja kuin sellaiseksi uuden tilanteen myötä epäsuosituksi poliitikoksi, jonka kuvan uusi itsevaltainen hallitus retusoi pois historiakuvista, tässä ei varmastikaan ole kyse tahallisesta sensuurista vaan jostakin kummallisesta hakualgoritmibugista. Kokemus saa kuitenkin vähän ymmärtämään niitä totalitaarisissa valtioissa eläviä ihmisiä, joiden tekstejä oikeasti sensuroidaan ja jotka yritetään tehdä näkymättömiksi. Se sai minut myös arvostamaan sitä, miten hienoa on että pystyy julkaisemaan netissä omia ajatuksia; minulla on esimerkiksi mahdollisuus kirjoittaa tästä ongelmasta.
Kokemus sai myös tajuamaan sellaisen yleensäkin ottaen hyödyllisen seikan, että Google ei ole erehtymätön eikä täysin luotettava (eivätkä tietenkään muutkaan hakukoneet). Varsinkaan jos ei löydä jotain sellaista tietoa, jonka pitäisi netistä löytyä, muitakin hakukoneita kannattaa kokeilla. Esimerkiksi Bingistä blogini löytyy, samoin Duckduckgosta ja Yahoosta.
Sain Googlen asiakastuesta myös ohjeen tehdä palauteraportin Google-hakuun liittyvästä ongelmasta. Sivulla sanotaan, että he voivat tutustua palautteeseen ja parantaa hakua sen avulla ja luvataan, että viesti luetaan, muttei välttämättä vastata siihen. Jotenkin tämä ei tunnu kauhean lupaavalta, mutta pitää yrittää ilmoittaa ongelmasta sinne. Toivottavasti asia ratkeaa piakkoin ja blogini alkaa taas näkyä normaalisti Google-haussa.
Kerro, jos sinulla on ollut joitain samantapaisia ongelmia Google-haun kanssa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti