Ehkä kolme tai neljä viikkoa sitten, kun laitoin puhelimeeni haun "sataa valoa" mennäkseni tarkistamaan blogini tilanteen, huomasin ettei sitä löytynyt Googlesta, vaikka ennen se on ollut suunnilleen ensimmäisenä hakutuloksena.
Kun tilanne jatkui, olin asiasta yhteydessä Googlen asiakaspalveluun. Sain nopeasti ystävällisen vastauksen, josta ei kuitenkaan ollut paljon apua, koska vastaus oli yleisluontoinen ja vastaaja oli lisäksi käsittänyt ongelmaksi sen, että sivusto ei näy hakutuloksissa yhtä helposti kuin ennen, kun taas ongelma oli se, että se oli kadonnut kokonaan. Mahdollisiksi syiksi hän ehdotti seuraavia asioita.
- "Sivu ei ole ajankohtainen. Googlen hakukone pyrkii näyttämään mahdollisimman ajankohtaisia tuloksia ensin." Julkaisen bloggauksia aika säännöllisesti, ja tauot venyvät harvoin yli kuukauteen. Kun testasin asiaa kahdella blogilla, joissa ei ole ollut bloggauksia noin puoleentoista vuoteen (toivottavasti ne taas aktivoituvat jossain vaiheessa), nämä blogit löytyivät hakutuloksista ensimmäisinä.
- "Sivu ei ole suosittu. Googlen hakukone näyttää usein vierailtuja sivuja ensin." Pieni blogini ei tietenkään ole supersuosittu, mutta tämä pätee varmasti muihinkin "sataa valoa" -haulla löytyviin sivuihin. Ja blogini löytyi hakutuloksista helposti myös silloin, kun kävijöitä oli nykyistä vähemmän.
- "Sivulla on haittasisältöä. Googlen hakukone on tunnistanut jotain haitallista tai epäsopivaa, jonka takia se on hakutuloksissa piilotettu tai matalammalla." Hmm... nyt päästiin sanaan piilotettu, mutta en kyllä saa tätä millään sopimaan blogiini. Mikä on Googlen mielestä haitallista tai epäsopivaa sisältöä (termejä ei ole tarkemmin määritelty)? Vihapuhe? Porno? Väärän informaation tietoinen ja pahantahtoinen levittäminen? Blogistani ei omasta mielestäni löydy mitään, mikä sopisi tuohon edes sinnepäin. Mielipiteitä blogissani toki on (mitä olisi kirjablogi ilman mielipiteitä?), mutta emme elä esimerkiksi Putinin Venäjällä tai Kiinassa, vaan onneksi maassa, jossa sananvapaus ja vapaa mielipiteenilmaisu on lailla turvattua ja toimii myös käytännössä.
Nuo tekijät eivät ole muuttuneet blogini reilun neljän ja puolen vuoden olemassaolon aikana (paitsi että siinä on tietysti enemmän kävijöitä kuin alussa, mikä on päinvastainen kuin ehdotettu syy), ja tähän asti blogi on löytynyt Googlesta. Lähetin Googleen jatkokysymyksen, ja sain lisätiedoksi että hakualgoritmeihin vaikuttavat sivujen relevanssi ja käytettävyys, hakulausekkeen sanat, sijaintini ja asetukseni sekä lähteiden asiantuntemus (=?). Nämäkään eivät sovi tähän asiaan eivätkä ole muuttuneet viime aikoina.
Blogini ei ole mennyt hakutuloksissa matalammalle, vaan se on kadonnut Googlen hausta käytännöllisesti katsoen kokonaan, täysin, totaalisesti: sitä ei löydy ollenkaan viideltä ensimmäiseltä Googlen hakutulossivulta. Testasin asiaa myös hakemalla noin viittä parin kuukauden aikana julkaisemaani kirjabloggausta - ei mitään hakutuloksia. Kokeilin hakea myös viittä blogini suosituimpaa kirjabloggausta - ei mitään tuloksia. (19.11.24: Siis suoria hakutuloksia, katso kommentit.) Aivan kuin blogini olisi kadonnut kokonaan nettiavaruudesta. Ainoat viitteet sen olemassaoloon Googlessa ovat linkit X-viestipalvelun päivityksiin joistakin kirjoituksistani. Kokeilin, onko muissa kirjablogeissa sama hakuongelma ja hain noin kymmentä
muuta tuttua blogia, ja kaikki blogit löytyivät normaalisti Googlesta heti hakusivun alusta.
Vaikka tunnenkin oloni "piilotetuksi" ja kuin sellaiseksi uuden tilanteen myötä epäsuosituksi poliitikoksi, jonka kuvan uusi itsevaltainen hallitus retusoi pois historiakuvista, tässä ei varmastikaan ole kyse tahallisesta sensuurista vaan jostakin kummallisesta hakualgoritmibugista. Kokemus saa kuitenkin vähän ymmärtämään niitä totalitaarisissa valtioissa eläviä ihmisiä, joiden tekstejä oikeasti sensuroidaan ja jotka yritetään tehdä näkymättömiksi. Se sai minut myös arvostamaan sitä, miten hienoa on että pystyy julkaisemaan netissä omia ajatuksia; minulla on esimerkiksi mahdollisuus kirjoittaa tästä ongelmasta.
Kokemus sai myös tajuamaan sellaisen yleensäkin ottaen hyödyllisen seikan, että Google ei ole erehtymätön eikä täysin luotettava (eivätkä tietenkään muutkaan hakukoneet). Varsinkaan jos ei löydä jotain sellaista tietoa, jonka pitäisi netistä löytyä, muitakin hakukoneita kannattaa kokeilla. Esimerkiksi Bingistä blogini löytyy, samoin Duckduckgosta ja Yahoosta.
Sain Googlen asiakastuesta myös ohjeen tehdä palauteraportin Google-hakuun liittyvästä ongelmasta. Sivulla sanotaan, että he voivat tutustua palautteeseen ja parantaa hakua sen avulla ja luvataan, että viesti luetaan, muttei välttämättä vastata siihen. Jotenkin tämä ei tunnu kauhean lupaavalta, mutta pitää yrittää ilmoittaa ongelmasta sinne. Toivottavasti asia ratkeaa piakkoin ja blogini alkaa taas näkyä normaalisti Google-haussa.
Kerro, jos sinulla on ollut joitain samantapaisia ongelmia Google-haun kanssa!
Edit 19.11.24 (lisätty päivätty kommentti suorista hakutuloksista).
Kirjoitin kokeeksi googlen hakukentään sanat sataa valoa ilman lainausmerkkejä. Sieltä tuli vastaukseksi facebook-artikkeli ja sitten twitter-osoitteita, joissa oli Sataa valoa -blogin tekstejä ainakin Tagoren näytelmä Malini ja Yhteiskunnallisen yrittäjyyden opas. Mutta näitä blogger-osoitteita ei tullut, ainakaan parilta ekalta sivulta.
VastaaPoistaSitten hain "Sataa valoa" lainausmerkeillä ja vastaukseksi tuli ainakin Kotimaiset kirjablogit-sivusto, jossa kyllä näkyy tämä artikkeli, johon kommenttini kirjoitan.
Minäkin saan tulokseksi noita Twitter- eli X-sivuja ja löysin lainausmerkeillä tuon Kotimaiset kirjablogit -sivustonkin, joilla on linkkejä kirjoituksiini, kiitos vinkistä. (Facebook-osoite on kuvataiteilija Taru Juvakan Facebook-sivusto, joka ei liity blogiini.)
PoistaEli linkkejä muihin palveluihin, joissa on linkkejä blogiini, löytyy kyllä edelleen (esitin asian ehkä vähän liian dramaattisesti tekstissä). Suorat hakutuloslinkit blogiini ja sen kirjoituksiin ovat kuitenkin kadonneet kokonaan. Kummallista. Ennen sataavaloa.blogspot.com-linkki löytyi heti ensimmäisenä hakutuloksista, nyt sitä ei löydy ollenkaan.
Onpa lievästi sanottuna ikävä tilanne. Kyllähän tuosta jonkinlainen eksistentiaalinen ahdistus tulee.
VastaaPoistaKokeilin haulla "Ariel sataa valoa". Se kyllä vei blogisi profiilisivulle. Kummallista. Ihan täysin blogger-tilisi ei siis ole Googlesta kadonnut.
Kesällä satuin yhteen hyvin varustettuun kirjakauppaan ja muistin, että olit kirjoittanut Jane Austenia edeltävistä naiskirjailijoista. Löysin vielä silloin perille blogisi nimellä. Ja löysin muutaman mainitsemasi romaaninkin, joten myöhästynyt kiitos vihjeestä.
Toivon että blogisi pian palaa kaikkien löydettäväksi. Sinulla on valtavirrasta ilahduttavasti poikkeava kirjamaku.
Kiitos ystävällisestä viestistä! Eksistentiaalinen ahdistus kuvaa hyvin tuntojani, mutta nyt se alkaa jo hellittää, kun sain purettua mieltäni. Olin niin järkyttynyt siitä, kun huomasin bloggausta kirjoittaessani, ettei vanhoja bloggauksianikaan löydy Googlesta, että dramatisoin asiaa aika paljon.
PoistaKokeilin asiaa, profiilisivu tosiaan löytyy ja siitä pääsee blogiin, vaikkei itse blogia löydykään, hassua. Blogi löytyi normaalisti hakutuloksista vielä kuukausi tai ainakin pari kuukautta sitten.
Kirjakauppa oli tosiaan hyvin varustettu, jos löysit sieltä blogissani mainittuja kirjoja :-). Kiva kun olet saanut lukuvinkkejä, toivottavasti pidät löytämistäsi kirjoista! Ja kauniisti sanottu kirjamaustani. Pidän itse kirjoista joita luen, vaikkei niitä tosiaan valtavirraksi voi sanoa :D.
Minusta oli hyvä myös huomata, että vaikka helposti ajattelee että Googlesta löytyy kaikki, mitä on netissä, niin tämä ei aina pidä paikkaansa, oli syy mikä tahansa (nyt varmasti ihan vain virhe).
Outo on tilanne. Muistan että silloin kun blogin aloitti niin meni aimo tovi että se ilmestyi Googleen, ja juuri niin ettei sitä löytynyt ensinkään eikä vain että oli piilotettu tieskuinkamonennelle sivulle. Mutta se meni sitten ohi, ainakin toistaiseksi.
VastaaPoistaMutta tosiaan hyvä muistaa että Googlessa ja epäilemättä muissakin hakukoneissa on kyllä katoamisia, ja ne eivät ole vâlttämättä sivunhaltijan haluamia. Ja tämän mahdollisuuksista sananvapauskysymyksenä ja salaisen kontrollin välineenä on myös ollut puhetta (tai Googlesta en muista nähneeni mutta kyllä esim. kirjojen katoamisesta Amazonista ja Facebookin ja Twitterin vaihtelevista ja hyvin läpinäkymättömistä moderointipolitiikoista...)
Joo, outoa on. Minä en alkukuukausina etsinyt blogiani ollenkaan Googlesta, niin etten tiedä missä vaiheessa se ilmaantui sinne. Mutta mielenkiintoista, ettei blogiasi aluksi löytynyt ollenkaan hausta.
PoistaTäytyy myöntää, että tässä tuli ensin vähän vainoharhainen olo. Mutta se, että Google-jätti pitäisi blogiani niin haitallisena ja vaarallisena, että haluaisi poistaa sen hakutuloksista, on niin älytön ajatus, että se ei voi pitää paikkaansa. Varsinkin kun ajattelee, että kiinnostuksenkohteeni ovat aika viattomia, eikä blogi ole mitenkään avoimen poliittinen. Tietysti Googlella voi olla joku yksittäinen työntekijä, joka inhoaa vanhoja kirjoja ja on päättänyt ruveta sabotoimaan blogiani :D.
Eilen asia mutkistui vielä niin, että blogini etusivulla alkoi näkyä ainoastaan viimeisin bloggaus eli yksi ainoa kirjoitus. Jos haluaa lukea vanhempia kirjoituksia, niihin pitää mennä sivupalkin arkiston kautta (joka ei näy puhelimen näytöllä ollenkaan, ellei valitse "Näytä internetversio" -kohtaa) tai kirjoituksen lopusta "Vanhemmat tekstit" -linkistä. Tämän uuden muutoksen jälkeen tuntuu, että blogini lukeminen on tehty mahdollisimman hankalaksi ja se alkaa tuntua jo tarkoitukselliselta, mutten silti usko että se olisi sitä (miksi joku vaivautuisi tekemään sellaista?).
Minäkin muistelen kuulleeni Facebookista jotain tuollaista ja ehkä noista muistakin, mutten Googlesta. Mutta kyllähän se on sananvapauskysymys, jos tietoa poistetaan julkisesta levityksestä eikä kerrota avoimesti syitä siihen.
Sain nyt lähetettyä Googlelle palautetta, katsotaan milloin tilanne korjaantuu!
Minähän olen yksi sellainen, joka ei ole blogannut puoleentoista vuoteen, ja hyvin on blogini näkynyt Googlessa. Kamala tilanne kyllä tuollainen, eihän noin saisi käydä!! Toivottavasti tilanne on korjaantunut tai tulee korjaantumaan 🙏
VastaaPoistaItse käytin pitkään Googlea ja nykyään Duckduckgota. Niissä on tosi iso ero. Google ei löydä tai halua esitellä kovin uusia blogeja tai sellaisia, joissa on vasta vähän postauksia / käyntejä. Duckduckgo puolestaan löytää ihmeen nopeasti jopa aivan uudet blogit, joissa ei ole vielä ollut juurikaan elämää! Ihmettelenkin, miksi ihmiset sitkeästi käyttävät Googlea, kun ei se sentään ole missään monopoliasemassa... Minusta ihmisten kannattaisi äänestää jaloillaan, varsinkin kun esim. Duckduckgossa käyttäjällä pitäisi kai olla enemmän yksityisyyttäkin.
Toivottavasti löydät tämän kommentin vielä täältä. Aioin kommentoida heti silloin, kun satuin näkemään bloggauksesi Kotimaisissa kirjablogeissa, mutta jotenkin en ole saanut kirjauduttua tänne... Lukuiloa! ❤️
Kiva kuulla sinusta! Tarkoitinkin juuri sinun blogiasi toisena noista, joissa on ollut pitkä tauko. Huomasin Kirjaimia-blogin kommentista, että mielessäsi on joskus käväissyt taas kirjoittaminen blogiin, hauskaa jos innostut ennemmin tai myöhemmin taas kirjoittelemaan! Mutta kirjoita vain jos se tuntuu hyvältä ja mukavalta, pakolla sitä ei kannata tehdä.
PoistaTilanne ei ole vielä korjaantunut, merkillistä. Minä olen käyttänyt vain Googlea, mutta nyt tosiaan huomasin että muitakin hakukoneita voisi käyttää eikä urautua samaan vain tavan vuoksi. Kiva kuulla, että Duckduckgo toimii hyvin. Olen miettinyt myös Ecosia-hakukonetta, joka istuttaa puita, kun ihmiset tekevät hakuja (tähän mennessä kuulemma melkein 220 miljoonaa puuta, mikä on aika hurjaa), mutta sen haku ei minusta vielä toimi kovin hyvin, ainakaan Suomessa. Varmaan se kehittyy ajan myötä.
Lukuiloa sinullekin! :-)
Harmi ettei tilanne ole korjaantunut. Kokeilin Duckduckgon hakua, ja jos kirjoitti "sataa valoa", se tarjosi vain sateenkaaresta kertovia sivuja! Mutta jos kirjoitti "sataa valoa blogi", silloin blogisi tuli heti esiin. Googlessa ei taida tosiaan tulla silläkään...
PoistaOnpa jännä idea siinä Ecosiassa! Tuosta en tiennytkään. Mutta harmi jos se ei hakukoneena ole kovin toimiva...
Minulla oli tosiaan kiusaus palata blogin pariin, mutta oikeastaan pelkään, että se menisi taas stressaavaksi suorittamiseksi. Jos on kovin innoissaan jostain asiasta, sitä voi tehdä liikaa ja uuvuttaa itsensä sillä. Ainakin minä olen nähtävästi sellainen... Bloggaaminen oli minulle liian koukuttavaa. Olen nyt kirjoitellut harvakseltaan yksityiseen lukupäiväkirjaan, ja se on ollut rentoa, koska lukijoiden puutteessa en ota sitä liian tosissani 🤗
Pitää käydä välillä testailemassa tuota Ecosiaa, se varmaan kehittää hakuaan koko ajan.
PoistaYmmärrän hyvin. Minä olen helposti samanlainen, saatan innostua jostain asiasta paljon ja sitten jonkin aikaa teen ja ajattelen vain sitä. Bloggaamistani olen onneksi onnistunut tasapainottamaan niin, ettei se ole liian stressaavaa - jos en ehdi tai jaksa kirjoittaa jostain kirjasta, jätän suosiolla kirjoittamatta siitä. Itselleen kirjoittaminen on tosiaan rennompaa, voi kirjoittaa vaikka vain yksittäisiä ajatuksia kirjasta ilman että tekstin pitäisi olla loogista. Mutta hauska kuulla susta myös kommenteissa! <3
Ecosiasta vielä: olen nyt käyttänyt sitä aika paljon enkä tiedä miksi pidin sitä aiemmin huonosti toimivana. Saattaa johtua vain sattumasta, nyt se on toiminut hyvin. Google toimii kyllä jonkin verran paremmin esim. sillä tavalla että se kertoo automaattisesti kasvien ja eläinten suomalaiset nimet, kun tekee haun englanninkielisellä tai tieteellisellä nimellä, mitä Ecosia ei tee, mutta yleensä ottaen Ecosia tuntuu kelpo hakukoneelta. Ja tuo puiden istuttaminen ym. ekologisuus on hienoa!
Poista