keskiviikko 30. marraskuuta 2022

Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia, 1982 (Det osynliga barnet, 1962)

Jostain kumman syystä en lukenut lapsena Tove Janssonin Muumi-kirjoja, vaikka luin paljon kaikenlaista muuta. Parikymmentä vuotta sitten luin Muumipapan ja meren, ja vaikka pidin sen tunnelmasta, ajatuksista ja filosofisuudesta, en jatkanut muumien lukemista. Muumipappa ja meri tuntui riittävän, koska se oli niin hieno.

Nyt luin sitten Janssonin novellikokoelman Näkymätön lapsi, ja se oli ihana. Kirjan tarinat ovat pieniä helmiä tunteista, tarpeesta olla yksin, olla oma itsensä ja tehdä omia juttujaan ja toisaalta lähestyä toisia, kertomuksia seikkailun kaipuusta ja nähdyksi ja oikein kohdelluksi tulemisen tarpeesta, toiveesta olla ainutlaatuinen ja merkityksellinen jonkun silmissä, ystävyydestä ja vapaudesta ja vapautumisesta. Tapahtumat ovat useimmiten pieniä, mutta silti tärkeitä, kuten usein elämässä. Pidin kirjassa siitä, että jokaisen annettiin olla sellainen kuin on, vaikka tämä olisi ollut muiden mielestä kummallista.

Hän sukelsi suureen, vihreään laineeseen, hän istuutui matolleen ja purjehti sähisevään, valkoiseen kuohuun. Hän sukelsi jälleen, hän sukelsi ihan pohjaan saakka.
          Maininki toisensa jälkeen vyöryi hänen ylitseen läpinäkyvän vihreänä. Sitten Vilijonkka nousi taas pinnalle aurinkoon ja sylki ja nauroi ja huusi ja tanssi mattoineen tyrskyissä.
          Näin hauskaa hänellä ei ollut elämässään ollut.

Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia, 1982 (Det osynliga barnet och andra berättelser, 1962). WSOY. Kuvitus: Tove Jansson. 168 sivua.

6 kommenttia:

  1. Tove Jansson on ihan oma lukunsa kirjallisuudessa: ajaton ja lukijansa ikään sitoutumaton! Hänen teoksensa omine filosofioineen koskettavat aina, joten kiitos hyvän mielen esillenostosta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun pidit. Nämä tarinat veivät ihan omaan maailmaansa.

      Poista
  2. Tän vois kyllä lukea! En oo aikuisiällä lukenu Janssonilta juuri lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lue vain, varsinkin jos pidit Janssonista pienenä. Ja varmaan selvisi, että Muumipappa ja merikin on minusta hyvä kirja. :)

      Poista
  3. En lukenut minäkään lapsena Muumi-kirjoja, vaikka luinkin paljon Korkeajännityksiä. Minusta ne japanilaiset muumi-animaatiot ovat tosi toimivia ja niistäkin saa hyvän käsityksen tästä filosofisesta tematiikasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole lukenut myöskään Korkeajännityksiä lapsena, mutta muumi-animaatioita olen minäkin katsonut. Niissä ja Muumi-kirjoissa on kuitenkin eroja, joten kirjojakin kannattaa kokeilla. :)

      Poista