maanantai 2. tammikuuta 2023

Blogisuunnitelmia uudelle vuodelle


Ajattelin tänä vuonna keskittyä luontoon, eläimiin, kasveihin, luonnon- ja ympäristönsuojeluun ja vähän puutarhanhoitoonkin liittyviin kirjoihin. Tällaisia kirjoja on blogeissa suhteellisen vähän, mikä johtuu osaksi varmasti siitä, että ne ovat useimmiten tietokirjoja, joita on blogeissa selvästi vähemmän kuin kaunokirjallisuutta, ja ehkä myös siitä että kirjablogien pitäjät (kuten minäkin) ovat useammin humanisteja kuin biologeja, mikä suuntaa kiinnostusta tietynlaisiin kirjoihin.

Olen toki lukenut tällaisia kirjoja aiemminkin, mutta tänä vuonna haluan erityisesti keskittyä luonto- ja eläinteemaan ensinnäkin siksi, että minulla on joitakin ihania kirjoja, jotka haluan lukea uudelleen ja kirjoittaa niistä blogissani, mutta joita ei ole tullut luettua, koska on niin paljon kaikkea kiinnostavaa ennen lukematonta; tämä oma haasteeni innostaa todennäköisesti uusintalukuun. Toinen syy on se, että aihe on tärkeä: eläimet ovat merkityksellisiä ja persoonallisia olentoja, kasvit ovat mielenkiintoisia ja mahdollistavat elämämme antamalla meille ja kaikille muillekin eliöille happea, ruokaa ja monipuolisia ekosysteemipalveluita, ja ekosysteemien hyvinvointi ja luonnon monimuotoisuus on myös ihmisten hyvinvoinnin ja elämän perustana. Ja luonto on tietysti itsessään kaunis ja virkistävä.

Ympäristönsuojelusta ja varsinkin ilmastonmuutoksesta puhuttaessa aihe on myös ahdistava. Olen reagoinut ahdistavuuteen lähinnä niin, että en ole lukenut kovinkaan paljon aiheeseen liittyviä kirjoja (lehtiä kyllä), koska tuntuu että ympäristöongelmille, esimerkiksi massasukupuutoille, ei voi tehdä mitään, vaikka ne ovat todella ikäviä, järkyttäviä ja tuhoisia asioita, ja tällaisten kirjojen lukeminen on usein raskasta. Toisaalta voisi kokeilla toisenlaista strategiaa: lukea aiheesta ja hankkia siitä mahdollisimman paljon tietoa, mikä saattaa masentamisen sijaan (tai lisäksi) myös voimauttaa, aktivoida, innostaa toimimaan ja muuttamaan käytöstään.

Jos ei puhuta ympäristöongelmista, kasvi- ja varsinkin eläinkirjat ovat minulle rentouttavia feelgood-kirjoja. Toivottavasti tämä teema kiinnostaa muitakin, minulla on mielessä monia kirjoja jotka ainakin omasta mielestäni ovat mielenkiintoisia! Ja hienoa, jos joku muukin innostuu lukemaan tällaisia kirjoja enemmän kuin ennen!

Vanhat teemat jatkuvat myös. Aion jatkaa edelleen rauhannobelistien parissa, vaikka tämän oman haasteeni eteneminen onkin nyt jumittanut paljon tällä hetkellä lukemani kirjan hankaluuden takia. Näytelmien lukemista aion tietysti myös jatkaa, joskin melko hissukseen, esimerkiksi Tagoren kirjoittamat ja viktoriaaniset näytelmät odottavat lukemistaan, ja novellikokoelmiakin on odottamassa. Dekkareita tulee varmasti luettua jonkin verran, mutta varsinaiset romaanit jäävät taas vähemmälle, eikä runojen lukeminen ole joistakin yrityksistä huolimatta edistynyt pitkään aikaan. Ja toki yritän etsiä luettavakseni myös kirjoja "harvinaisemmista" maista (esimerkiksi afrikkalaiset naiset) sekä lukea kirjoja vaikeammilla kielillä. Ja sitten ovat tietysti sellaiset kirjat, jotka vain tulevat vastaan ja ovat kiinnostavia.

Hyvää uutta vuotta kaikille! Toivottavasti järki, rauhantahto, inhimillisyys ja oikeudenmukaisuus voittavat niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa, niin että kaikki ihmiset saavat elää rauhassa.

8 kommenttia:

  1. Hyvää uutta vuotta! Toivottavasti pysyt luontosuunnitelmissasi, niin blogisi täyttyy kiinnostavista ja tärkeistä kirjoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Ja kiitos kannustuksesta, mietin vähän kiinnostaako tämä ketään. :)

      Poista
  2. Hyvää uutta vuotta! Hyvä aihe tosiaan, muistan pari hiljennyttä kirjablogia, jossa kasvit olivat hyvin mukana, mutta aika vähissähän ne ovat...ja muutkin aiheet kuulostavat kyllä hyviltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinulle! Kiva kun kiinnostaa. Minua ovat jo jonkin aikaa kutitelleet monet tähän aihepiiriin liittyvät kirjat, ehkä ne tulevat nyt luetuiksi.

      Poista
  3. Hyvää uutta vuotta! Kasvit-tunnisteen alle on blogiini kertynyt kaksi tekstiä, mikä todistaa siitä, että en ole aiheen suurimpia intoilijoita. Mutta kasveja nyt voi olla vaikka ihmisessä ja ne voivat yllättää. Eläimet ihmisen maailmassa herättävät minussa sääliä.

    Lue ihmeessä niitä kirjoja, jotka kulloinkin kiinnostavilta tuntuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää uutta vuotta! Jatkan tosiaan itseäni kiinnostavien kirjojen lukemista. Tarvitsen tällaisten kirjojen enempään lukemiseen kuitenkin tönäisyn, ja ehkä tämä on sellainen. Ja aihepiiri on laaja, vaihtelee kielenoppimisesta eläinten käyttäytymiseen, vessoihin ja kasvien juurten typpibakteereihin :).

      Minusta teidän kissat eivät kuulosta mitenkään säälittäviltä, vaan ihan tyytyväisiltä elämäänsä. Mutta monet villieläimet ovat tosiaan hätää kärsimässä ihmisten takia.

      Poista
  4. Hyvää uutta vuotta sinnekin! Mua ainaki kiinnostaa kirjat kasveista. Oottelen Stefano Mancuson uusinta kirjaa varauksena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää uutta vuotta sinullekin! Toivottavasti saat kirjan pian, kiva nähdä mitä kirjoitat siitä.

      Poista