Olen pitänyt vain harvoin varsinaisia puheita, mutta minulla on sen verran kokemusta yleisölle puhumisesta, että tiedän mitä se voi parhaimmillaan olla: tunne siitä, että osaa asiansa hyvin, onnistuu esittämään sen kiinnostavasti, on samalla aaltopituudella yleisönsä kanssa, herättää siinä vastakaikua ja saa siltä energiaa. Joskus kaikki vain toimii, ja joskus taas ei.
Juhana Torkin kirja ei ole perinteinen puheopas siitä, miten puhe valmistellaan, mitä siinä pitää ottaa huomioon, mitä retorisia keinoja siinä pitää käyttää ja miten PowerPointia (tai jotain muuta ohjelmaa) käytetään. Kirja ei anna myöskään pikaohjeita tai viime hetken neuvoja, vaan sen mukaan puheen valmistelu pitää aloittaa kolme viikkoa ennen puheen pitämistä.
Torkin kirjassa on enemmänkin kyse tunteista, aitoudesta ja merkityksellisyydestä. Siinä oletetaan, että puhuja tahtoo jollakin tavalla vaikuttaa kuulijoihinsa, ja se näkee tässä myös puhujan vastuun.
Se ei ole myöskään tyyliltään perinteinen, minkä takia tartuinkin siihen, koska tällaista muotoa ei ole Platonin jälkeen paljonkaan harrastettu: kirja on kirjoitettu dialogimuodossa. Kaksi vanhaa ystävystä keskustelee Lapissa hiihtomajalla, ja puhetaidon opettaja antaa insinöörille neuvoja siitä, miten valmistellaan hyvä puhe. Vaikka insinööri onkin turhautunut pitämiinsä puheisiin ja niiden vastaanottoon, hän suhtautuu ystävänsä neuvoihin varsinkin alussa varsin skeptisesti, mikä tuo kirjaan mukavaa jännitettä – dialogimuoto toimii kirjassa hyvin. Kirja on puheoppaaksi myös harvinaisen filosofisesti asennoitunutta sekä sujuvaa luettavaa. Keskustelu ei tunnu paperinmakuiselta, vaan soljuu kevyesti eteenpäin, ja kirjassa on paljon kiinnostavia mietteitä sekä ajatuksia herättäviä ohjeita puheen pitämiseen. Pidin siitä.
... dialogi muistuttaa, että valmista totuutta ei ole - tai jos onkin, se on yhtä kuollut kuin tekokukka. Elävä totuus syntyy aina ainutkertaisena keskustelun tuotteena ja kestää hetken kuin revontulet taivaalla. Mutta tuon hetken se on todellisempaa kuin mikään muu.
Ehkä tärkeämpää kuin valmis totuus, on nähdä miten ja mistä ajatus ponnistaa. (s. 14)
Juhana Torkki: Puhevalta käyttöön! Näin valmistelet elämäsi parhaan puheen, 2015. Otava. Kannen tekijää ei mainittu (tai se on kirjastotarran takana). 207 sivua.
Kuulostaa tosi kiinnostavalta. Hieman erilainen tapa käsitellä hyvän puheen työstämisestä. Hyvä kuulla, että idea on toiminut.
VastaaPoistaJoo, tämä oli mukavan erilainen ja minusta hyvin toimiva puheopas.
Poista