torstai 6. heinäkuuta 2023

Les Amazones d'Afrique: Amazones Power, 2019 (cd-levy)

Kirjoitan nyt poikkeuksellisesti cd-levystä, koska se kertoo afrikkalaisesta aktivismista ja feminismistä, ja koska afrikkalaiset naiset itse puhuvat siinä naisten sorrosta muuttaakseen asioita: With this album we are breaking the code, by talking about violence against women and young girls, genital mutilation, forced marriage, gender equality ... Now the new generations refuse to be sacrificed; they're here to break the cycle of pain and of the image of the strong woman who has to be quiet and carry all the burdens. We are amazing and powerful, and every time that society tries to make us feel otherwise, we will be loud and unapologetic. (Beniniläinen Fafa Ruffino, levyliite)

Amatsoniryhmä itse on kotoisin eri puolilta Afrikkaa - Guineasta, Senegalista, Malista, Algeriasta, Beninistä - ja levyn viimeisessä laulussa Power on mukana 16 laulajaa, Afrikan lisäksi Euroopasta ja Etelä-Amerikasta. Toisin kuin amatsonien ensimmäisellä levyllä Republique Amazone, levyllä on myös pari mieslaulajaa, koska myös miehet osallistuvat nykyään naisten vapauttamiseen: So, you have many young men in women's right associations, going door to door to inform the youngest. (Fafa Ruffino) Laulussa Timbuktu, jossa nainen ja mies keskustelevat keskenään, laulu päättyykin miehen sanoihin Let's join forces, and not care about what they say.

Vaikka levyn musiikkityyli ei ollut minun suosikkimusiikkiani, kappaleiden teemat ja sanoitukset, joista onneksi kerrotaan levyliitteessä, olivat vaikuttavia: niissä puhutaan naisten välisestä solidaarisuudesta, auttamisesta, empatiasta ja yhteistyöstä, paremmasta tulevaisuudesta ja toiminnasta sen hyväksi, oikeudenmukaisesta ja arvostavasta kohtelusta laajennetussa perheessä (johon voivat aviomiehen lisäksi kuulua tämän muut vaimot sekä sukulaiset), eri kansanryhmien kulttuurien rikkaudesta ja tarpeesta kunnioittaa eri etnisiä ryhmiä, sekä vaaditaan tasa-arvoa ja naisiin kohdistuvan väheksynnän ja väkivallan loppumista. Tyttöjen sukuelinten silpominen tuomitaan barbaarisena käytäntönä kahdessakin laulussa.

Laulut kertovat naisten kyvyistä, vahvuudesta, älykkyydestä, ihmisarvosta, aiempien sukupolvien naisten työstä ja naisten merkityksestä yhteiskunnassa, ja vaikka ne tuovat esiin paljon epäkohtia ja naisiin kohdistuvaa sortoa, ne antavat naisille itseluottamusta ja sanovat, että heillä on voimaa taistella näitä epäkohtia vastaan ja myös oikeus siihen. Eli levy oli virkistävä sukellus afrikkalaisten naisten itsensä toimintaan asioiden parantamiseksi ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan saavuttamiseksi, tässä tapauksessa musiikin avulla.

Tässä kuvassa on mukana myös levyn viimeisen yhteislaulun Power laulajia.


Lisäys 7.8.23: Kehityslehdessä 1/2023 on mielenkiintoinen artikkeli siitä, miten kenialaiset naiset pyrkivät mukaan politiikkaan ja vaikuttamaan maansa asioihin vähättelystä ja uhkailusta huolimatta.


Les Amazones d'Afrique: Amazones Power, 2019.


2 kommenttia:

  1. Pikaisesti surffailin tekijöitä, niin tällä levyllä ei tuttuja ollut, ekalla levyllä pari (Angelique Kidjo ja Kandia Kouyate), ilmeisesti kokoonpano on kuitenkin vaihtuva superryhmä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ainakin minulle tämän levyn nimet olivat ihan vieraita, mutten tunnekaan afrikkalaista musiikkia paria kolmea isoa nimeä lukuun ottamatta. Amatsoniryhmässä on varmaan kysymys enemmän ideasta kuin vakituisesta ryhmästä, mutta kyllä ekalla levyllä luulisi joitain samoja laulajia olleen kuin tässä.

      Poista