keskiviikko 20. maaliskuuta 2024

Erich Kästner: Lisen ja Lotten salaisuus (Das doppelte Lottchen, 1949)

Lasten kesäleirillä tapaa sattumalta kaksi aivan samannäköistä mutta eriluonteista yhdeksänvuotista tyttöä, Lise ja Lotte, jotka alkuhankaluuksien jälkeen ystävystyvät. He asuvat eri kaupungeissa kaukana toisistaan, toinen säveltäjäisän ja toinen työssäkäyvän äidin kanssa. Kun he huomaavat myös syntyneensä samana päivänä, he tekevät tästä omat päätelmänsä ja päättävät yrittää saada asiat kuntoon esiintymällä koteihinsa palattuaan toisinaan, mikä aiheuttaa kaikenlaisia kommelluksia ja johtaa lopulta ratkaisuun.

Kirja on viihdyttävästi ja hauskasti kirjoitettu ja lähes kaikki sen henkilöt ovat sympaattisia mutteivät liian enkelimäisiä, vaan persoonallisia. Mukana on myös ulkonäöltään kaunis pahis, joka vaanii tässä asiassa kovin avuttoman tuntuista isää, mikä mutkistaa juonta ja tuo siihen jännitettä. Kirja käsittelee vanhempien avioeroa, muttei kuitenkaan saarnaavasti, tuomitsevasti tai yksioikoisesti. Aikuisten tekemät ratkaisut pohdituttavat varsinkin kirjan alussa, mutta koska tällainen lastenkirja on kuitenkin yleisilmeeltään kepeä, se oli helppoa ja mukavaa luettavaa, kuten edellinenkin lukemani Erich Kästnerin kirja.

Saksankielisissä maissa tämä on klassikko, ja siitä on Wikipedian mukaan tehty yhteensä 15(!) elokuvaa, saksankielisten lisäksi myös amerikkalaisia (nimellä Ansa vanhemmille / The Parent Trap on tehty useampiakin elokuvia) ja japanilaisia sekä puolalainen ja ruotsalainen elokuva. Siitä näkyy tehdyn Saksassa myös musikaaliversio teatteriin.

Muita kirjoituksia: Lumiomena, Sinisen linnan kirjasto ja Hyönteisdokumentti.

Helmet-haaste 1. Kirjan nimessä on erisnimi, 10. Kymmenes kirja, jonka luet tänä vuonna (eli kymmenes kirja, josta bloggaan tänä vuonna), 21. Kirjasta on tehty tv-sarja (der Palast eli Idän ja lännen lapset, jossa jo aikuisia kaksosia erottaa Itä- ja Länsi-Saksan välinen raja - on ollut Yle Areenassa, muttei ole enää) tai 29. Kirjassa valehdellaan.

Edit 22.3.24 (lisätty Helmet-haasteen kymmenes kohta), 21.4.24 (lisätty linkkejä tv-sarjan tietoihin).

Erich Kästner: Lisen ja Lotten salaisuus, 1965 (Das doppelte Lottchen, 1949). WSOY. Piirrokset: Walter Trier. Suomennos: Kyllikki Nohrström. Kansi: Alf Danning. 143 sivua.

8 kommenttia:

  1. Tämä on tuttu kirja! Juuri tuo sama Nuorten toivekirjaston kirja on edelleen hyllyssäni. Luin Lisen ja Lotten salaisuuden lapsena monta kertaa ja muistan vieläkin sen tapahtumat. Uudellleen en ole aikuisena sitä lukenut. Kiva, että kirjoitit siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun oli tuttu! Itse en lukenut tätä lapsena, mutta ajattelin noiden muiden bloggausten kommentteja lukiessa, että jotkut varmaan muistavat tämän lapsuudestaan. Pidän tämän painoksen kansikuvasta, se on valoisa ja kuvaava.

      Poista
  2. Oo, voispa lukea tämän. Tykkään hirmuisesti tosta Ansa vanhemmille -elokuvasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lue ihmeessä! Vai eikö teidän kirjastoissa ole tätä? Minä taas en ole nähnyt Ansaa vanhemmille, mutta olisi kyllä kiva nähdä se.

      Poista
    2. Piti ihan tsekata ja löytyy näköjään yks kappale meijän kirjastosta!

      Poista
    3. No höh. Kummallista kun tällaista kirjaa ei lainata (meidän kirjastoissamme kirjat joita ei voi lainata kuuluvat yleensä kotiseutukokoelmaan tms.).

      Poista
    4. On jonku koulun kirjaston kappale ja sitä lainataan vaan oppilaille.

      Poista