torstai 6. tammikuuta 2022

Eläinten aika, 2007

Löysin omasta hyllystä Ateneumin Eläinten aika -näyttelyn yhteydessä julkistetun taidekirjan. Eläimet ovat taiteessa yleensä sivuosassa, joten tällaiseen kirjaan, joka keskittyi pelkästään eläimiin, oli mukava tutustua.

Kirjassa on Anto Leikolan pidempi esipuhe Ihminen ja eläimet sekä eri kirjoittajien melko lyhyitä artikkeleja erilaisista eläimiin liittyvistä teemoista taiteessa (esim. hevonen, paratiisi, kissa, Kalevalan myyttisistä eläimistä, outoudet ja kummajaiset, Hugo Simbergin taiteen eläimet...) - aiheet tuntuvat aika satunnaisilta - ja lisäksi tietysti paljon kuvia näyttelyn teoksista ja niihin liittyvät esittelytekstit. Kirjoitukset ja teosten esittelyt olivat mielenkiintoisia.

En tiedä, millä perusteella teokset on näyttelyyn ja kirjaan valittu, mutta kokoelma on ainakin monipuolinen ja vaihteleva. Kirjassa on suhteellisen paljon grafiikkateoksia, ja koska värit ovat minulle tärkeitä, ne eivät kiinnostaneet minua niin paljon kuin öljy- tai vesivärimaalaukset. Öljymaalauksiakin kirjassa toki on paljon. Taiteilijoista mukana ovat tietysti Suomen ehkä tunnetuimmat eläinmaalarit von Wrightin veljekset, mutta myös monia vähemmän tunnettuja taiteilijoita, esimerkiksi elimäkeläinen Anna af Forselles-Schybergson (1863-1942), joka maalasi paljon eläintauluja. Kirja onkin hyvä tapa tutustua eri taiteilijoihin, esimerkiksi haitilainen upean värikkäitä tauluja maalannut Gabriel Alix oli mielenkiintoinen tuttavuus.

Mukana on sekä suomalaisia että ulkomaalaisia taiteilijoita, vaikka suomalaiset ovatkin enemmistönä, ja maalausten ja grafiikkateosten lisäksi kirjassa on myös veistoksia ja valokuvia. Teosten aikajana ulottuu 1500-luvulta nykypäivään, mutta 1800-2000-luvun teoksia on eniten. Useimmiten eläimiä on kuvattu suhteessa ihmiseen (ja monesti teoksessa on lisäksi mukana ihminen), mutta joskus myös ihan omana itsenään, eläiminä.

Valokuvataiteilija Harri Kallion kuva Mauritius-saaren sukupuuttoon kuolleesta tai paremminkin sukupuuttoon tapetusta dodosta, jonka olen aina toivonut olevan vielä elossa. Kuvassa on minusta salaperäisyyttä, surua ja myyttisyyttä.

Osa kirjan teoksista kiinnosti tai miellytti minua, ehkä suurempi osa ei. Joka tapauksessa kirja on huolella ja kauniisti tehty kooste eläimiä kuvaavista taideteoksista.

Edit 7.1.22.

Eläinten aika, 2007. Ateneumin taidemuseo. 144 sivua.

2 kommenttia:

  1. Ekana tulivat maalausten eläimistä mieleen Gallen-Kallelan Poika ja varis sekä Eetu Iston Hyökkäys.

    Jos vaihtoehtoinen luonnonhistoria kiinnostaa, voisit tykätä Howard Waldroppin novellista Rumat kanat. Se löytyy kokoelmasta nimeltä Musiikkia miesäänille ja lentäville lautasille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ne ovat tunnettuja ja olivat mukana tässäkin kirjassa (samoin Gallen-Kallelan Akka ja kissa sekä Tyttö ja kukko :) ). En tunnistanut Eetu Iston nimeä, mutta tuo maalaus on tosi tuttu.

      Waldropp on ihan outo kirjailija, mutta kirjan nimi kuulostaa jännittävältä. Pitää ehkä joskus tutustua siihen.

      Poista