perjantai 22. lokakuuta 2021

Sandy Silverthorne & John Warner: The Awesome Book of One-Minute Mysteries and Brain Teasers, 2009

Vuosia sitten kaverini kertoi minulle ja silloin ehkä 8-vuotiaalle tyttärelleen tarinan tai arvoituksen. Jos muistan oikein, tarina kuului näin: "Mies kävelee baariin ja sanoo baarimikolle jotakin. Tämä osoittaa miestä aseella. Mies kiittää baarimikkoa ja kävelee pois. Mistä oli kysymys?" Kuulijoiden piti löytää ratkaisu tekemällä kysymyksiä. Kumpikaan meistä, tytär tai minä, ei onnistunut löytämään ratkaisua, ja jonkin ajan kuluttua kysymykset hiipuivat, koska emme enää keksineet mitään kysyttävää. Mietin ratkaisua pitkän aikaa tämän jälkeen (pyysin, ettei kaverini kertoisi sitä minulle), mutten keksinyt sitä. (Jos et tiedä vastausta ja haluat tietää sen, maalaa se hiirellä näkyviin: Miehellä oli hikka ja hän pyysi baarimikkoa pelästyttämään itsensä.)

Sitten löysin tämän kirjan, joka on koottu täyteen samanlaisia arvoituksellisia, parin kolmen lauseen pituisia tarinoita, jotka vaikuttivat aluksi täysin käsittämättömiltä, mutta ratkaisun selviämisen jälkeen itsestään selviltä. Olen aina ollut aika huono lateraalisessa ajattelussa ja ratkaisujen löytämisessä annettujen tai pikemminkin oletettujen rajojen ulkopuolelta, mutta tällainen ajattelu kiinnostaa minua, ja muutenkin on kivaa kun on jotain pientä pohdittavaa.

Tämä kirja oli erinomainen mahdollisuus tällaisen ajattelun harjoittelemiseen, ja lisäksi hauska. Se on huolella tehty: tehtäviä on yhteensä sata, niihin kaikkiin liittyy hupaisa piirroskuva (joka kyllä johdattaa aina harhaan), jokaiseen tehtävään annetaan kirjan loppuosassa muutama vihje ja lisäksi vastaukset. Joissakin tehtävissä ratkaisu vaatii tietoja amerikkalaisesta kulttuurista ja arkipäivästä, mutta melko harvoin. Kirjan tarinoissa esiintyy rikoksia ja rikkomuksia, muttei mitään kovin vakavaa, joten tehtävät sopivat hyvin myös lapsille. Ja joo, en pystynyt ratkaisemaan läheskään kaikkia tehtäviä, mutta kuitenkin osan, jolloin olin hyvin tyytyväinen itseeni.

Olen lukenut myös vähän aikuisempaa kirjaa (Argumentti ja kritiikki), joka käsittelee osaltaan samaa asiaa kuin tämä kirja: faktoihin ja tarinoihin liittämiämme taustaoletuksia. Monessa kirjan tehtävässä ratkaisun löytämisen vaikeus johtui juuri siitä, että oletti asian olevan tietyllä tavalla, miten se ei sitten ollutkaan (ja tehtävien ratkaisut olivat reaalimaailmassa ihan mahdollisia, vaikkeivät niitä, joita ajattelee ensiksi, eli kyse ei ollut siitä, että ne olisivat olleet aivan hatusta vedettyjä). Kirja oli siis kiinnostava myös sen takia, että se teki nämä automatisoituneet taustaoletukset näkyviksi sekä muistutti siitä, että muitakin ratkaisuja on olemassa kuin se, joka tulee ensimmäisenä mieleen.

200. kirjoitus. :-)

Sandy Silverthorne & John Warner: The Awesome Book of One-Minute Mysteries and Brain Teasers, 2009. Harvest House Publishers. 175 sivua.

8 kommenttia:

  1. Hei! Kiva kun muistutit näistä hauskoista arvoituksista. Opettajavuosinani käytin niitä toivottuina välipaloina. Suomeksikin niitä on julkaistu Lemmikki Beckerin teoksessa Ratko Ariadnen lankoja.

    Ja tuo hiirellä maalaamistemppu oli mainio. Silkkaa taikuutta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja tervetuloa kommentoimaan! Nämä piristivät varmasti mukavasti koulutyötä. Olen kauan sitten lukenut noita Ariadnen lankoja, mutten muista siitä enää mitään - pitäisi lukea uudelleen - ja viime vuosina on julkaistu muitakin kivan tuntuisia arvoituskirjoja.

      Ottaisin mielelläni itselleni kunnian tuosta taianomaisesta hiiritempusta (muuta teksti kirjoittaessasi valkoiseksi), mutten ikävä kyllä voi, koska olen löytänyt ja ominut sen Hyönteisdokumentti-blogista.

      Poista
  2. Voihan vihveli, mikä hilpeä ja aivonystyröitä kutitteleva teos!
    Esittelystäsi tuli hyvälle tuulelle, ja niinhän asia on, että use it or loose it.
    Olisi tosiaan hyvä pitää mielessä, että ratkaisuja ja vaihtoehtoja on useita, eikä pitäytyä omaan patenttiratkaisuunsa.

    Oivallista viikonloppua ja noin laveamminkin: maalaillaan hiirellä, ei tiedä mitä hauskaa löydetään;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun pidit! Kannattaa kyllä aina välillä kokeilla ja miettiä vaihtoehtoisia tapoja tehdä ja ajatella asioita. Ja totta, hyvät asiat ovat joskus näkymättömissä, mutta saattavat löytyä odottamattomalla tavalla. Hauskaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  3. Nämä ovat tosiaan hyvin sympaattisia arvoituksia...näitä tuli joku aika sitten mietittyä joitain kielikurssilla, ja joukossa on ilmeisesti kansainvälisiä klassikoita, jonkun muistin suoraan kun kuulin ja jostain toisesta muistin että olen sen joskus kuullut mutten enää mikä siinä oli koukkuna.
    Ja tosiaan viihdyttävyyden ohella kiinnostavia just siinä että tuovat esiin ja haastavat taustaoletuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti näitä on käytetty sitten enemmänkin esimerkiksi opetuksessa, mutta itse kuulin tällaisista arvoituksista varmaan ensimmäistä kertaa juuri tuon kaverin ansiosta. Sen jälkeen näitä on tullut vastaan muuallakin.

      Poista
  4. That puzzle with the bartender actually inspired me to write these books. I’m happy you enjoyed it!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you for your comment, nice to hear from the author! This was an entertaining and challenging collection of brain teasers.

      Poista