sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Matti Järvinen (toim.): Kadonnut timantti ja muita Sexton Blaken tutkimuksia, 2018 (1908-1913)

1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa seikkaillut Sexton Blake on Suomessa hyvin tuntematon, vaikka hänestä kertovia, ainakin 200 kirjoittajan voimin kirjoitettuja tarinoita on aikoinaan julkaistu hämmästyttävästi yli 4000 kappaletta. Siksi onkin hyvä, että Nysalor-kustannuksen Matti Järvinen on tähän kirjaan koonnut yhdeksän hänestä kertovaa tarinaa ja tekee näin tätä englanninkielisessä maailmassa hyvinkin tunnettua salapoliisia tunnetuksi myös Suomessa.

Blake on tunnetumpaa kollegaansa Sherlock Holmesia paljon värittömämpi hahmo, ehkä sen takia, että hän olisi parempi esikuva poikalukijoille, joille tarinat oli suunnattu. Hän ei tosiaan henkilönä nouse mitenkään esiin - paitsi että hän on kaikkien tuntema ja arvostama salapoliisi, joka pystyy ratkaisemaan jutun kuin jutun terävillä aivoillaan - ja hänen ulkonäköäänkin kuvaillaan ehkä vain yhdessä kirjan tarinassa. Näissä tarinoissa pääosassa onkin ratkaistava arvoitus (joskus murha, joskus esimerkiksi varkaus tai katoaminen), ja minusta ne olivat mukavaa ja rentouttavaa luettavaa: tarinat ovat nokkelia ja useimmiten hyvin kirjoitettuja, ja ne vievät lukijansa tunnelmallisesti yli sadan vuoden takaiseen Englantiin.

Järvinen on kääntänyt kolme uutta tarinaa ja parannellut kuuden aiemmin suomennetun tarinan käännöksiä, mutta toimitustyöhön olisi kaivannut lisää huolellisuutta - mukaan oli jäänyt muutama häiritsevä kielivirhe. Henna Sakkaran huolella tehdystä kannesta löytyy tarkemmin katsomalla mukavasti erilaisia yksityiskohtia.

Myös Kirsi on kirjoittanut tästä kirjasta.

Matti Järvinen (toim.): Kadonnut timantti ja muita Sexton Blaken tutkimuksia, 2018 (tarinat julkaistu alkujaan vuosina 1908-1913). Eri kirjoittajia. Nysalor. Suomentaja: Matti Järvinen ja muita. Kansi: Henna Sakkara / OH! Graphics. 93 sivua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti