Säävälä on itse Väestöliiton tutkija, ja kirjan tiedot perustuvat mahdollisuuksien mukaan tutkimuksiin. Aina tämä ei ole ollut mahdollista, koska montaa aiheeseen liittyvää asiaa ei ole tutkittu kovinkaan paljon, ainakaan Suomessa. Kirja on esitystavaltaan tasapainoinen ja neutraali, mikä on iso plussa: siinä ei peitellä ongelmia, muttei myöskään kauhistella eikä suurennella asioita. Asiat ovat tietysti muuttuneet 2010-luvulla joissakin suhteissa, mutta tätä ohutta opusta voi minusta edelleen suositella ihmisille, jotka ovat tekemisissä maahan muuttaneiden nuorten tai yleensä maahan muuttaneiden kanssa, tai niille jotka ovat yleisesti kiinnostuneita aiheesta. Säävälän kirjoitustyyli on sujuvaa ja helppolukuista, ei akateemisen kuivaa.
Käytän bloggauksessa Säävälän tapaan termiä 'maahan muuttanut', koska olen samaa mieltä siitä, että on epäjohdonmukaista sanoa 'maahanmuuttajaksi' ihmistä, joka on saattanut asua Suomessa jo parikymmentäkin vuotta. Itselleni maahanmuuttaja on kuitenkin tutumpi ja siksi helpompi termi.
Pidin Säävälän kirjoitustavasta ja asiantuntemuksesta niin paljon, että ajattelin ehkä jossain vaiheessa lukea myös hänen uuden kirjansa Minne menet ihminen? Mitä jokaisen tulisi tietää väestöilmiöistä (2021) ja mahdollisesti myös kirjan Muukalainen tuli kylään (2016).
Minna Säävälä: Perheet muuttoliikkeessä. Perustietoa maahan muuttaneiden kohtaamiseen, 2011. Väestöliitto. Ei kannen tekijän tietoja. 78 sivua.
Menipä lukulistalle tää Säävälä.
VastaaPoistaKiva juttu, ajattelin että tämä ei varmaan kiinnosta ketään :-). Myös nuo Säävälän pidemmät kirjat vaikuttivat mielenkiintoisilta.
Poista