sunnuntai 8. elokuuta 2021

Kolme kirjaa -lukuhaaste

Sain muutama kuukausi sitten Kirjaimia-blogin LauraKataroomalta haasteen listata kolme kirjaa, jotka haluaisi lukea uudestaan. Ajattelin ensin, että haaste on tosi helppo, koska pystyisin helposti luettelemaan ainakin parikymmentä uusintalukua odottavaa kirjaa kirjahyllyistäni tai luettujen kirjojen listoiltani, melkein kaikki tietokirjoja. No, haasteen vaikeus onkin sitten siinä, että valitsee niistä kolme, ja miettii syitä valintaansa.

Eräs paljon lukeva amerikkalainen ystäväni sanoi, että hän ei koskaan lue kirjoja uudestaan. Puhuimme Marion Zimmer Bradleyn kirjasta Avalonin usvat, jonka olimme molemmat lukeneet 20-30 vuotta sitten ja rakastaneet sitä. Minäkin olin sitä mieltä, etten todennäköisesti halua lukea juuri tätä kirjaa uudelleen, jottei ensimmäisen lukukokemuksen muisto muutu ja laimene. Ranya ElRamlyn Auringon asema on toinen sellainen kirja, josta pidin lukiessani kovasti. Sen kielen kauneus on jäänyt hivelemään mieltä, mutta minulla ei ole välttämättä tarvetta lukea sitä uudestaan, koska muistan edelleen lukiessa syntyneen pehmeän, aurinkoisen, samettisen mutta samalla selkeän tunteen, kuin puiden havinan ja kukanlehtien kosketuksen (tämäkin kuvaus on vain vähän sinnepäin, lukiessa tuli aivan omanlainen tunne).

Joidenkin kirjojen sisältö tuntuu selviävän tyydyttävästi ensilukemalla. Toisaalta jotkin romaanit tai novellit jäävät kaivelemaan ja häiritsemään ja kolkuttelemaan hyvällä tavalla. Niiden merkitys on jäänyt enemmän tai vähemmän hämäräksi ja ne ovat kuin ratkaistavia arvoituksia, mutta ne eivät kuitenkaan ole niin käsittämättömiä, ettei tunnu olevan mahdollisuuksia niiden merkityksen selvittämiseen. Tai sitten kirjan tunnelma on ollut niin vahva, että tahtoo kokea sen uudelleen.

Sitten on sellaisia pääasiassa viihteellisiä romaaneja, dekkareita tai seikkailuromaaneja, jotka vain tempaisevat omaan maailmaansa, joista tietää pitävänsä ja jotka on kiva lukaista, kun kaipaa jotain helppoa ja nopeaa luettavaa, joka ei vaadi paljon ajattelua tai joka ei ravistele tunteita syvällisesti. Tällaiseen löytyy kyllä usein aika helposti lukemattomiakin kirjoja, mutta joskus on hauska lukea tällaisia aikaisemminkin luettuja, lähes varmasti kivoja ja helppoja kirjoja uudelleen.

Runokirjoja voi lukea aina uudelleen, jos on pitänyt kirjan runoista. Jossain vaiheessa runot muuttuvat tutuiksi ja niistä alkaa pitää senkin takia, että muistaa ne jo osittain ulkoa. Tutuistakin runoista voi löytää uusia puolia.

Bloggaaminen on tuonut uusintalukuun myös sellaisen syyn, että haluaa kertoa jostain aiemmin lukemastaan hyvästä kirjasta myös muille.

Useimmat niistä kirjoista, jotka haluan lukea uudestaan, ovat tietokirjoja: sellaisia kirjoja, joiden aihetta pidän tärkeänä tai mielenkiintoisena, jotka ovat liian monimutkaisia ja tietorikkaita omaksuttavaksi yhdellä kertaa, ja joiden sisällön haluaisin muistaa paremmin. Myös joitakin elämäkertoja haluaisin lukea uudelleen, ja niissä saattaa kiinnostavan aiheen ja tietosisällön lisäksi olla mukana myös romaanimaisuus, seikkailullisuus ja jännittävyys.

Edellisestä huomaa, että uudelleen luettavien kirjojen määrän supistaminen kolmeen on aika mahdoton tehtävä. Tässä kuitenkin kolme, jotka ovat tällä hetkellä päällimmäisinä mielessä (mikä ei tarkoita sitä, että lukisin ne ensimmäisinä):

Nicholas D. Kristof & Sheryl WuDunn: Puolikas taivasta. Koskettava, herättävä, järkyttävä mutta myös toivoa antava kirja naisten elämästä kehitysmaissa ja eri keinoista naisten elämän parantamiseksi.

Maailman tila 2011: Kuinka maailma ruokitaan. Aiheeltaan (vaikkei ihan aina tekstiltään) kiinnostava kirja siitä, että ruoantuotannossa ei ole kyse vain viljelyn tehokkuuden tai viljelyalan lisäämisestä, vaan paljosta muustakin. Suurin osa esimerkeistä on Afrikasta.

Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane. Pääasiassa sarjakuvistaan tunnetun fantasiakirjailijan romaani, jonka luin vuodenvaihteessa, mutta josta en senaikaisen kirjoitusjumin takia kirjoittanut. Kirja heitti lukijansa painajaiseen ja pelottaviin asioihin, jotka tuntuivat koskettavan joitain jungilaisia arkkityyppejä (jos sellaisia on olemassa) sisälläni, mutta johdatti päähenkilönsä auttajien avulla vaarojen läpi. Haluaisin kokea tuon unenomaisen tunnelman, avuttomuuden ja pelon ja turvallisuuden tunteen ja selviytymisen, uudestaan. Meren ja siihen uppoamisen kuvaus oli upea.


6 kommenttia:

  1. Tuntuu tunnistettavalta, joistain kirjoista tuntuu että niistä on jo ammentanut sen mitä tahtoo eikä ole tarvetta palata, oli lukukokemus sitten hyvä tai huono, ja toisia jotka jäävät kaivelemaan ja vaivaamaan...

    Ja tunnistan kyllä myös nuo varmasti kivat kirjat, jotka ei liikuttele suuria tunteita tai ajatuksia mutta joskus vaan on sen aika.

    Tuli tuosta Avalonin usvista mieleen myös kirjat, jotka liittyvät hyvin vahvasti muihin kirjoihin, ja joissa niiden muiden kirjojen jälkeen saattaa herätä houkutus lukea uudestaan se aiempi kirja, josko sitä päätyisi lukemaan eri tavalla...Avalonin usvien tapa esittää asiat varmaan leimasi minulla jonkin verran sitä miten luin sekalaisia muita kuninas Arthuriin liittyviä kirjoja, mutta josko ne luettuaan lukisi Avalonin usvat eri tavalla...

    Mutta täytyy kyllä sanoa että viime vuosina en ole kovinkaan paljoa uudelleenlukenut kirjoja, jotenkin niitä hyviä lukemattomia on löytynyt ihan riittämiin että luettuihin palaaminen ei ole houkuttanut. Tuossa tyrkyllä on kyllä yksi josta pidin ja jonka voisin lukea uudestaan melkein vaan siitä syystä että voisin blogata siitä ja kehua :) (mutta mitä jos se onkin toisella lukemisella huono)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon tunnistettavia juttuja tuossa sinun kommentissakin. Kirjat tosiaan keskustelevat keskenään, jos ne käsittelevät samaa aihetta (ja joskus vaikkeivät varsinaisesti käsittelisikään), ja kirjaan saattaa suhtautua eri tavalla uusien (luku)kokemusten ja tietojen takia.

      Tuokin on niin tuttua, että kiinnostavia lukemattomia kirjoja ei todellakaan tarvitse etsiä (varsinkaan sen jälkeen kun olen löytänyt kirjablogit), mutta jotkin kirjat vain alkavat kutsua jonkin aikaa lukemisen jälkeen, ja minusta on itse asiassa kiva lukea joitakin kirjoja välillä uudestaan. Paitsi niitä, joista en kestäisi jos ne olisivat minusta toisella lukemisella huonoja :).

      Poista
  2. Olipa mukavaa lukea sun vastine tähän haasteeseen! Näissä oli miettiminen itelläki ja ois varmasti saanu aikaan 3+x postauksen äkisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, vastaamiseen ei mennytkään kuin reilut kaksi kuukautta... :) Hyviä ja kiinnostavia kirjoja on niin paljon, sekä luettuja että lukemattomia. Mutta hyvä niin, tietysti.

      Poista
  3. Kolmen kirjan valitseminen tällaiseen haasteeseen on tosiaan melkein mahdoton tehtävä! Itse taisin ylittää sen "sallitun" määrän tässä haasteessa :)

    Se onkin muuten nykyään yksi syy uusintalukuihin, että haluaa esitellä muillekin jonkin kirjan, josta on pitänyt.

    Kerrotpa tosi houkuttelevasti tuosta Auringon asemasta! Ihan tekee mieli lukea se. Joskus kauan sitten kyllä aloitinkin sitä, mutta jostain syystä se jäi silloin kesken.

    Nuo Puolikas taivasta ja Kuinka maailma ruokitaan ovat kiinnostavan tuntuisia kirjoja tärkeistä aiheista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tähän olisi saattanut valita paljon muitakin kirjoja. On tosiaan hauskaa, että blogissa voi kertoa hyvistä kirjoista muille, varsinkin jos ne ovat vain vähän tunnettuja.

      Yleensä kun olen lukenut kommentteja tuosta Auringon asemasta, monet muutkin ovat pitäneet siitä ja sen kielestä, mutta joskus kirja ei vain sovi tilanteeseen tai omaan lukumakuun. (Mulla on joitakin tällaisia kirjoja tai kirjailijoita, joista melkein kaikki muut näyttävät pitävän, ja tunnen vähän huonoa omaatuntoa siitä kun en pidä niistä, mutta ei voi mitään.)

      Kuinka maailma ruokitaan on vähän kuivanpuoleinen, mutta aihe on tosiaan mielenkiintoinen ja tärkeä. Puolikas taivasta on tärkeän aiheen lisäksi kiinnostavasti kirjoitettu, kannattaa kokeilla.

      Poista