maanantai 28. maaliskuuta 2022

The Family of Man. The 30th Anniversary Edition, 1990 (1955)

Tähän alkujaan 1950-luvun valokuvakirjaan on koottu kuvia ihmisistä ympäri maailmaa. Aluksi kuvat olivat näytteillä New Yorkin Modernin taiteen museossa. Näyttelyn ja kirjan ideana oli osoittaa, että pinnallisista eroista huolimatta kaikki ihmiset ympäri maailmaa ovat pohjimmiltaan samanlaisia. It was conceived as a mirror of the universal elements and emotions in the everydayness of life - as a mirror of the essential oneness of mankind throughout the world. Kaikki ihmiset maailmassa leikkivät, rakastavat, tekevät työtä ja tuntevat surua ja iloa.

Kuvien kokoamisessa on tehty valtava työ - eri puolilta maailmaa lähetettiin arvioitavaksi yli kaksi miljoonaa(!) kuvaa, joita käytiin läpi kolme vuotta, kunnes ne onnistuttiin karsimaan 503 valokuvaan 68 maasta. Lähetettyjen kuvien määrästä huolimatta kirja ei ole kuitenkaan ihan niin monipuolinen kuin voisi olettaa - valtaosa kuvista on Yhdysvalloista, Englannista tai ainakin Euroopasta, ja suurin osa valokuvaajistakin tuntuu olevan englanninkielisiä miehiä, mutta kirjassa on toki paljon muitakin maita. Suomesta ei ole yhtään kuvaa, mutta yksi suomalaisniminen valokuvaaja oli mukana. Kaikki kirjan kuvat ovat mustavalkoisia.

Tässä kirjassa ei kuvata ajankohtaisia tapahtumia, vaan ihmisten jokapäiväistä elämää ja juhlia - häitä, hautajaisia, lasten leikkejä, työtä - ja tunteiden kirjo on monipuolinen. Kuvat on järjestetty kirjaan aihekokonaisuuksien mukaan. Joskus kirjan kuvat olivat niin pieniä, että niiden aiheesta ja varsinkin ihmisten ilmeistä oli vaikea saada selvää (näyttelyssä niitä oli varmaan helpompi tutkia), mutta usein kuvat olivat reilun kokoisia. Kirjaa oli mukava selailla, ja mukana oli monia hienoja kuvia.

Japani, Carl Mydans.
 
Ruotsi, Pal-Nils Nilsson.

 

Intia, Satyajit Ray.

Edit 29.3.22, 31.3.22.

The Family of Man. The 30th Anniversary Edition of the classic book of photography created by Edward Stichen for The Museum of Modern Art, New York. Prologue by Carl Sandburg. 1955; 30th Anniversary Edition 1986, 3rd printing 1990. Julkaisija: The Museum of Modern Art. 192 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti