tiistai 29. syyskuuta 2020

Vesa Sisättö: 101 yllättävää faktaa, 2019

Tämä on mukava pieni kirja, johon Vesa Sisättö on kerännyt sivun pituisia tietoiskuja monilta eri aloilta: eläintiede, astronomia, historia, biologia, psykologia.... Sisättö sanoo kirjasta, että se sisältää tiedon herkkupaloja ja jälkiruokia, mistä olen samaa mieltä: nämä 101 faktaa eivät ole mitään kovin oleellisia tietoja maailmasta, mutta niiden lukeminen piristää painavamman tiedon lomassa ja omalla tavallaan ne laajentavat maailmankuvaa. Jotkin tiedoista (kuten se, että pingviinien kakka näkyy avaruuteen) myös liittyvät suurempiin ja oleellisempiin asioihin. Joitakin asioita tiesin ennestään, mutta useimpia en. Kirja on kiinnostavasti ja sujuvasti kirjoitettu, ja sitä oli hauska lukea.

Tässä muutama näyte aiheista (lisätietoja löytyy kirjasta):
- Vompatin kakka on nelikulmaista.
- Urho Kekkosella ei ollut ajokorttia.
- Sokeana syntyneet eivät sairastu skitsofreniaan.
- Kaikki eurooppalaiset ovat Kaarle Suuren jälkeläisiä.
- Kuoleminen on kielletty Huippuvuorilla.

Kirja on luettu myös ainakin Matti Kinnusen blogissa.

Vesa Sisättö: 101 yllättävää faktaa, 2019. Avain. 107 sivua.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kyllä hilpeältä teokselta, olen vastaavia triviapaketteja kyllä lukenut ja ovathan ne usein hyvin viihdyttäviä (ja noin muuten olen sitä mieltä että tällaisia teoksia kannattaa nostaa esiin myös niissä "mitä luettavaa nuorelle joka ei lue"-pohdinnoissa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ajatus, tämä kirja olisi helposti lähestyttävissä koska tekstit ovat lyhyitä ja hauskoja ja aiheet kiinnostaisivat varmaan nuoriakin.

      Poista