perjantai 4. syyskuuta 2020

Timo Kukkola: Sherlock Holmes & Co, 1985

Kirjoista lukeminen on mielestäni (melkein) yhtä hauskaa kuin itse kirjojenkin lukeminen. Tässä kolmeen osaan jaetussa dekkarihistoriikissa Timo Kukkola kertoo ensin anglosaksisen dekkarin historiasta (kielialueen ulkopuolelta mukana on vain Georges Simenonin komisario Maigret) esittelemällä aikajärjestyksessä genren klassikot. Toisessa osassa dekkareita tarkastellaan temaattisesti: ruokailu, alkoholi, naispuoliset sankarit, kioskikirjallisuus, joulu, vakoojatarinat; lääkäreiden, lakimiesten, poliisien, yksityisetsivien ja tekniikan alan ihmisten kirjoittamat dekkarit. Kolmannessa osassa taas kerrotaan dekkareiden kirjoittajista Pohjoismaissa. Kukkola kertoo lyhyesti kunkin kirjailijan teosten ominaispiirteistä ja antaa niistä oman arvionsa.

Tämä oli leppoisaa luettavaa, joka tutustutti dekkariklassikoiden lisäksi myös joihinkin tuntemattomampiin nimiin varsinkin Pohjoismaista puhuttaessa. Kirjan luettelomaisuudesta huolimatta se ei ollut mitenkään kuivaa luettavaa, vaan mukana oli hauskoja yksityiskohtia ja lainauksia kirjoista. Kirjassa on kyllä paljon aukkoja; aloin lukea tätä, koska luin samalla vanhoja dekkarinovelleja ja toivoin löytäväni kirjasta tietoja kirjailijoista, mutta ehkä vain parista tuon toisen kirjan kirjailijasta puhuttiin tässä kirjassa. No, dekkarinovellikokoelman kirjoittajat eivät useimmat olleet klassikkoja eivätkä välttämättä edes dekkarikirjailijoita, mutta tässä ei ollut mukana esimerkiksi Margery Allinghamia, joka on mielestäni tunnettu dekkaristi. Suomalaisista dekkarikirjailijoista puhuttiin myös vain vähän. Yleensä ottaen tämä oli kuitenkin mukava yleisesitys vanhemmista (ennen vuotta 1985), lähinnä ulkomaisista dekkarikirjailijoista.

Timo Kukkola: Sherlock Holmes & Co, 1985. Suomen dekkariseuran julkaisuja 1. Kannen kuva: Sidney Pagetin alkuperäistä Sherlock Holmes -kuvitusta. 219 tekstisivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti