lauantai 11. heinäkuuta 2020

Huijaussoitto Microsoftin nimellä

Tämä ei liity kirjoihin mitenkään, mutta jouduin tänä aamuna huijausyrityksen kohteeksi, ja olin sen verran järkyttynyt ja hämmästynyt siitä, että ajattelin kirjoittaa siitä tähän.

Minulle soitti englantia puhuva mies (puhelussa näkyi nimenä Linelli tai Lamilla tai jotain sellaista), joka sanoi olevansa Microsoftilta ja kertoi, että Microsoftilla oli havaittu tietokoneeni joutuneen massiivisen hakkeroinnin kohteeksi. Hän kysyi, onko tietokoneeni auki. Kun sanoin, ettei ole, hän käski avata sen, jolloin asiat voitaisiin selvittää. Kysyin häneltä, mistä tiedän, ettei hän itse ole hakkeri tai huijari ja mistä tiedän hänen olevan todella Microsoftilta, jolloin hän toisti saman tarinan siitä, että tietokonettani on hakkeroitu ja sanoi, että kaikki selviää, kun avaan koneen. Kysyin asiaa uudelleen, jolloin hän sanoi taas, että tietokonettani on hakkeroitu ja kysyi, haluanko menettää tietokoneeni, koska jos en avaisi konettani ja tekisi hänen ohjeidensa mukaan, näin kävisi. Silloin sanoin hänelle, että koska hän ei ole esittänyt minulle syitä siihen, miksi minun pitäisi uskoa häntä, lopetan puhelun. Puhuin lopussa melkein koko ajan hänen päälleen, ja suljin puhelimen hänen vielä puhuessaan; ajattelin, että koska hän ei noudata normaaleja kohteliaisuussääntöjä toisen kuuntelemisesta, minunkaan ei tarvitse niitä noudattaa.

Mitä enemmän ajattelin asiaa puhelun jälkeen, sitä epäuskottavammalta se tuntui. Valvooko Microsoft muka käyttäjiensä tietokoneiden tietoturvaa ja hakkerointia (tämä vaatisi valtavasti resursseja, ja vaikka se olisi mahdollistakin, tietosuojalain täytyisi varmasti estää tämä)? Microsoftilla on varmasti satoja miljoonia käyttäjiä, joten vaikka he saisivatkin selville jonkin hakkerointiyrityksen, soittaisivatko he tästä asiakkaalle? Ja laittaisivatko he englantia puhuvan asiakaspalvelijan soittamaan suomalaiselle?

Ajattelin kysyä asiaa Microsoftin tuesta, mutta netistä löytyikin suoraan sivusto Suojaudu teknisen tuen huijauksilta. Sivustolla kerrotaan, että huijarit voivat ottaa yhteyttä puhelimitse tai netissä näyttämällä verkkosivuilla valheellisia virhesanomia, ja yrittävät pelottelemalla saada huijauksen uhrin hankkimaan maksullisia teknisiä tukipalveluja. Sivuston mukaan "Kaiken Microsoftin kanssa tapahtuvan viestinnän on lähdettävä sinun aloitteestasi", ja "Jos saat yllättäen puhelun henkilöltä, joka väittää olevansa Microsoftin tuesta, lopeta puhelu. Microsoft ei soita tällaisia puheluita".

Puhelun taustalta kuului kiireisen asiakaspalvelun ääniä: monien ihmisten puhetta ja puhelinten pirinää, mikä lisäsi uskottavuuden tuntua (ehkä nämä tulivat nauhalta). Soittaja käyttäytyi hyökkäävästi, toisti koko ajan samaa asiaa ja puhui minun puheeni päälle, kun yritin kysyä häneltä siitä, mistä tiedän voinko luottaa häneen, ja käski minua koko ajan avaamaan tietokoneen. Hän ei antanut minulle aikaa ajatella, mikä oli varmasti tarkoituskin - vaikka puhelu tuntui tosi epäuskottavalta jälkikäteen, puhelimessa jatkuva selittäminen, hakkeroinnista puhuminen ja tietokoneen menettämisellä uhkailu veivät huomioni. Jos tietokoneeni olisi ollut auki, olisin saattanut ensin tehdä, mitä hän käskee, vain saadakseni hänet vaikenemaan. Tai toivottavasti en. Todennäköisesti epäilykseni olisivat heränneet viimeistään siinä vaiheessa, kun hän olisi käskenyt minua asentamaan koneelleni jonkin sovelluksen (mikä on yksi huijareiden keinoista Microsoftin mukaan).

Ikävä kokemus, vaikken onneksi mennytkään nyt lankaan.

2 kommenttia:

  1. Huh miten törkeää ja ahdistavaa! Olen kuullut noista huijauksista, joten en menisi lankaan, mutta tosi ikävältä sekin jo tuntuisi, jos tuollaisen puhelun kohteeksi joutuisi. Hyvä kun kerroit tästä - jospa moni saisi tarpeellisen varoituksen tätä kautta! Moni voi hyvinkin uskoa, että tuollaiset soittajat ovat oikealla asialla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kuullut joistakin huijaussoitoista, vaikken Microsoftiin liittyvistä, mutta silti yllätyin kun sellainen tuli omalle kohdalle. Ja vaikka rauhassa jälkeenpäin ajateltuna huomasi, ettei asia voi pitää paikkaansa, puhujan jatkuva hyökkäävä selitys puhelimessa häiritsi ajattelua puhelun aikana. Soittajan englannin kieli tuntui myös oudolta - jos puhelu olisi ollut suomeksi, olisin epäillyt ehkä vähemmän. Harmillinen juttu, kannattaa pitää varansa jos saa tällaisia outoja puheluita.

      Poista