maanantai 24. elokuuta 2020

Theodore Roosevelt (rauhannobelistit 1906)

President Roosevelt - Pach Bros.jpg
Kuva: Wikipedia
Theodore Rooseveltista (1858-1919, USA:n presidenttinä 1901-1909) ei ensimmäisenä tule mieleen työ rauhan hyväksi, mutta hän on silti saanut Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1906. Toisaalta hänestä ei tullut mieleeni paljon muutakaan; en tiennyt hänestä ennestään juuri muuta kuin että hän on ollut joskus Yhdysvaltain presidentti, hän luki usein kirjan päivässä ja teddykarhu on nimetty hänen mukaansa, joten rauhannobelistisarjani oli hyvä syy tutustua häneen paremmin (senkin takia, että olen aina sekoittanut keskenään hänet ja myöhemmän presidentin Franklin Delano Rooseveltin).

Nobelinsa Roosevelt sai "työstä Venäjän–Japanin sodan lopettaneen Portsmouthin rauhansopimuksen aikaansaamiseksi". En jaksanut perehtyä Venäjän ja Japanin välisen sodan syihin tai kulkuun, mutta mielestäni palkinnossa on kiinnostavaa se, että USA:lla oli ilmeisesti 1900-luvun alussa hyvät suhteet sekä Venäjään että Japaniin, koska se pystyi toimimaan rauhanneuvottelijana näiden maiden välillä. Tuohon aikaan ei myöskään uskottu aasialaisen valtion pystyvän voittamaan eurooppalaista valtiota, joten tämän sodan lopputulos ehkä vähensi jonkin verran länsimaalaisten eurosentrisyyttä ja ylimielisyyttä.

Kirjastossa olisi ollut Rooseveltin kirjoittama kirja Amerikan salomailla (1906), jonka ajattelin lukea, mutta kirja oli sijoitettu luokkaan "metsästys" ja selaillessani sitä kirjan pääsisältöä näyttivät olevan erilaiset tavat tappaa villieläimiä, joten jätin sen väliin. Roosevelt oli innokas metsästäjä, mutta hän oli myös luonnonsuojelija, joten jos hän eläisi nyt, ehkä hän käyttäisi kameraa aseen sijasta. Myöskään hänen vaimonsa eivät ole kirjoittaneet elämäkertoja (joiden lukeminen olisi mielestäni ollut hyvä tapa tutustua Rooseveltiin), joten lähes ainoaksi nyt saatavilla olevaksi lähdeteokseksi jäi James M. McPhersonin toimittama ihan hyväntuntuinen kirja The American Presidents, joka kertoi Rooseveltista kahdeksan sivun verran. (Kirjassa olisi ollut myös hänen virkaanastujaispuheensa, jota en lukenut.) Rauhanpalkinto kuitattiin kirjassa yhdellä virkkeellä, joten siitä ei selvinnyt mitään uutta. Sain Rooseveltista jonkin verran tietoja myös parista muuta kirjasta, joista tiedot postauksen lopussa ja omat postaukset myöhemmin.

Joitakin rauhanpalkintoja on kritisoitu siitä, ettei niiden saajan valinta ole ollut kovin onnistunut, ja mielestäni Rooseveltin rauhanpalkinto kuuluu tähän joukkoon. Rikkaasta newyorkilaisperheestä lähtöisin oleva kapitalisti Roosevelt (republikaani), erittäin energinen ulkoilmaihminen, oli ollut ennen presidentiksi tuloaan mm. karjatilallinen, kirjailija, luonnontutkija, lainsäätäjä, New York Cityn poliisipäällikkö, armeijan eversti, sotasankari ja New Yorkin kuvernööri. Hän ei todellakaan mitenkään yksiselitteisesti pyrkinyt edistämään rauhaa ja koko ihmiskunnan hyvinvointia. Hän käytti presidenttinä kaikkea asemansa suomaa valtaa, nimesi USA:n "kansainväliseksi poliisiksi" läntisellä pallonpuoliskolla ja muuallakin, lisäsi Yhdysvaltain osallistumista kansainväliseen politiikkaan (mihin kyllä kuului myös tuo rauhansopimuksen neuvottelu) ja lähetti 16 amerikkalaista taistelulaivaa kahden vuoden pituiselle kierrokselle ympäri maailmaa, mikä "hyväntahdonkiertueen" nimityksestä huolimatta toimi selvänä osoituksena ja muistutuksena Yhdysvaltain sotilaallisesta voimasta. Nuorempana hän oli innolla mukana sotimassa Kuubassa.

Kun Roosevelt halusi rakennuttaa Panaman kanavan, Kolumbian hallitus ei vuonna 1903 tahtonut myöntää USA:lle sadan vuoden vuokrasopimusta alueelle, jolloin Roosevelt junaili vallankumouksen siihen asti Kolumbiaan kuuluneessa Panamassa tukemalla vallankumouksellisia ja suojaamalla sotalaivalla itsenäiseksi julistautunutta Panamaa. Vaikka Panaman itsenäistyminen Kolumbiasta oli panamalaisille varmasti hyvä asia, Rooseveltin motiivit eivät olleet mitenkään pyyteettömät ja hän sekaantui rajusti toisen valtion asioihin.

Rooseveltissa ja hänen toiminnassaan oli kuitenkin myös hyviä puolia. Kuukausi presidentiksi tulonsa jälkeen hän kutsui Booker T. Washingtonin, tunnetun mustan luennoitsijan, pedagogin ja aktivistin, Valkoiseen taloon syömään kanssaan (mikä sai etelävaltioiden valkoiset rasistit hyökkäämään mustien kimppuun). Washington toimi Rooseveltin neuvonantajana rotukysymyksissä (Wikipedia). Roosevelt suitsi suuryritysten ja trustien valtaa oikeudenkäynneillä ja sääntelyllä, ja hän kehotti kongressia parantamaan työläisten oikeuksia esimerkiksi lapsityölaeilla. Toisaalta hän hajotti joskus laillisia lakkoja sotilaiden avulla, eikä hän myöskään rajoittanut johdonmukaisesti kaikkien suuryritysten toimintaa. Hyviä puolia oli myös se, että hän paransi ruoan laaduntarkkailua Upton Sinclairin kirjan The Jungle (1906, suomennettu tuoreeltaan nimellä Chikago - nykyajan romaani; kirjassa kerrottiin Chicagon lihanpakkaustehtaiden karmeista olosuhteista) aiheuttaman skandaalin jälkeen.

Roosevelt oli toiminut Dakotassa karjatilallisena kahden vuoden ajan ja rakasti villien alueiden tutkimista koko elämänsä ajan, minkä takia hän oli erityisen kiinnostunut luonnonsuojelusta (conservation). Hän nimitti hallitukseensa luonnonsuojelijoita ja käytti paljon aikaansa valistaakseen amerikkalaisia luonnonsuojelun tärkeydestä. Hän suojasi rakentamiselta (withdrew from development) yli 200 miljoonaa eekkeriä (eli noin 800 000 neliökilometriä!) metsäalueita ja järjesti vuonna 1908 ensimmäisen Valkoisen talon luonnonsuojelukongressin. Hänen ponnistustensa ansiosta luonnonsuojelusta tuli vähitellen politiikan valtavirtaa.

R. J. Koreton kirjan jälkikirjoituksessa kerrotaan Venäjän ja Japanin väliseen sotaan liittyvä yksityiskohta: Jacob Schiff oli rikas saksanjuutalainen maahanmuuttaja USA:ssa, tunnettu hahmo Wall Streetillä ja filantrooppi, ja koska Venäjällä vainottiin tuolloin juutalaisia, hän rahoitti Japania sodassa Venäjää vastaan. Roosevelt suhtautui positiivisesti juutalaisiin: hän tuki sionismia eli juutalaisvaltion perustamista ja puhui Venäjän juutalaisvainoja vastaan. Hän nimitti myös ensimmäisenä presidenttinä hallitukseensa juutalaisen ministerin, Oscar Strausin.

Rooseveltin elämässä oli monia vahvoja naisia (Koreto). Rooseveltin isosisko, Anna Roosevelt Cowles eli Bamie Roosevelt oli älykäs ja voimakastahtoinen nainen, jonka kanssa Roosevelt neuvotteli presidenttikautensa aikana monista päätöksistä, Eleanor Roosevelt, F.D. Rooseveltin vaimo ja monipuolinen yhteiskunnallinen toimija, oli hänen veljentyttärensä, ja hänen tyttärensä Alice oli myös hyvin voimakas persoona. Koreto arvelee, että ehkä heidän takiaan Roosevelt kannatti naisten äänioikeutta jo vuonna 1912. (Miten niin jo, amerikkalaiset naiset olivat kampanjoineet äänioikeuden puolesta tuolloin kauemmin kuin Roosevelt oli elänyt ja Roosevelt oli tuntenut perheensä naiset jo vuosikymmenien ajan.)

Amerikkalaisten naisten historiasta kertovassa kirjassa kerrotaan, että Roosevelt oli progressiivisen puolueen presidenttiehdokkaana vuonna 1912. Puolueen johtohahmo oli yhteiskunnallinen aktivisti Jane Addams (vuoden 1931 rauhanpalkinnon saaja), jota monet moittivat siitä, että hän tuki sellaista "militaristia, imperialistia ja anti-suffragistia" kuin Roosevelt. Ilmeisesti Jane Addams, joka oli fiksu ja aikaansaava ihminen, uskoi Rooseveltin haluun ja kykyyn tehdä yhteiskuntaa paremmaksi, mutta tämä tieto lisää entisestään epäilystäni siitä, menikö vuoden 1906 rauhanpalkinto oikeaan osoitteeseen.

Rooseveltin ensimmäinen vaimo oli Alice Lee, jonka hän oli tavannut Harvardissa. Rooseveltin rakastama Alice kuoli vuonna 1884 munuaistautiin vain 22-vuotiaana kaksi päivää tyttärensä syntymän jälkeen. Vuonna 1886 Roosevelt meni naimisiin lapsuudenystävänsä ja aikaisemman ihastuksensa Edith Kermit Carowin kanssa, jonka kanssa hän sai viisi lasta. Rooseveltin ja Alice Leen tytär Alice herätti huomiota epäsovinnaisten elämäntapojensa ja käyttäytymisensä takia ja oli siis yksi noista Rooseveltin elämän vahvoista naisista, mistä sain syyn parin seuraavan kirjan lukemiseen.

James M. McPherson (general editor) and David Rubel (editor): "To the Best of My Ability": The American Presidents, 2004 (2000). Dorling Kindersley (DK Publishing). 487 sivua.
R.J. Koreto: The Body in the Ballroom, 2018
Carol Hymowitz and Michaele Weissman: A History of Women in America, 1978

2 kommenttia:

  1. Tuli tästä mieleen, että Yleltä tuli sarja Yhdysvaltojen ensimmäisistä naisista ja se oli mielenkiintonen. Siinä oli tosta Eleanor Rooseveltistaki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole nähnyt sarjaa mutta oli varmaan mielenkiintoinen. Pidän Eleanor Rooseveltista, pitäisi joskus lukea hänestä.

      Poista