sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Tapani Bagge: Se murhaa joka osaa. Dekkarin tekemisen taito, 2016

Tämän kirjan postaus ehtii vielä dekkariviikolle. Kirjoitusoppaita on mielestäni hauska joskus lukea, vaikkei itse aikoisikaan kirjoittaa. Tässä kirjassa mm. aikuisten ja lasten dekkareita kirjoittanut kirjailija Tapani Bagge (tämä on hänen sadas kirjansa!) kertoo monipuolisesti ja viihdyttävästi, vaikkei kovin syvälle menevästi, dekkarien kirjoittamisesta. Kirjan alussa hän kertoo lyhyesti (26 sivua) dekkarien lajityypeistä. Vaikka lista on varsin kattava, siitä puuttuvat lääketieteelliset dekkarit eli dekkarit, joissa rikos ratkaistaan lääketieteen avulla ja ratkaisijana on lääkäri. Niiden puute kiinnitti huomiotani, koska olen itse lukenut viime vuosina tähän lajityyppiin kuuluvia Robin Cookin dekkareita.

Bagge käsittelee kirjassa henkilöiden luomista, näkökulmaa, aihetta, taustatyötä, juonen rakentamista, tyyliä, miljöötä, dialogia yms. Hän kertoo myös muiden kirjailijoiden – esim. Mika Waltarin, Ronald A. Knoxin, S.S. Van Dinen, Elmore Leonardin ja Jarkko Sipilän – käsityksistä dekkareiden kirjoittamisesta, ja kirjan sivuilla ovat sulassa sovussa Aristoteles ja Lajos Egri, molemmat omanlaisiaan kirjoitusoppaita kirjoittaneet. Monen luvun lopussa on luvun aiheeseen liittyvät 1-4 kirjoitustehtävää.

Baggen kirja on hyvin helppo- ja nopealukuinen, ja minusta sitä oli kiinnostava lukea ihan dekkarin lukijan näkökannalta ja miettiä, miten lukemieni dekkareiden kirjoittajat ovat ratkaisseet Baggen käsittelemät asiat kirjoissaan.

Muita kirjoituksia ainakin täällä: Kuiske, Dekkaritalo, Kirsin kirjanurkka, Kirjailija Raija Hautala. Kirjasta pidettiin, ja monet pitivät tätä hyvänä ja hyödyllisenä tietopakettina myös yleensä kirjoittamisesta kiinnostuneille. Kirsin kirjanurkassa kirjasta löydettiin myös parantamisen varaa.

Tapani Bagge: Se murhaa joka osaa. Dekkarin tekemisen taito, 2016. Docendo. Kannen kuva: Ossi Hiekkala. 211 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti