tiistai 2. helmikuuta 2021

Ei-valkoisten ja ei-miesten kirjoittamat kirjat -lukuhaasteen koonti

Osallistuin viime vuonna myös LauraKatarooman lukuhaasteeseen, jossa luettiin ei-valkoisten ja ei-miesten kirjoja. Haasteeseen osallistuminen epäonnistui minulla siinä mielessä, etten sen johdosta lukenut paljonkaan enempää tällaisia kirjoja kuin olisin muutenkin lukenut - olen ollut kiinnostunut afroamerikkalaisten (naisten) historiasta ja kulttuurista jo kauan, ja "eksoottisemmat" kulttuurit ja vähemmistöt ovat myös aina kiinnostaneet. Siinä mielessä haaste taas onnistui, että luin siihen kaikenlaisia hyviä kirjoja. Sukupuolivähemmistöjen kirjoja ei tullut luettua, toivottavasti niitä tulee vastaan myöhemmin. Haasteen emäntä on lukenut haasteeseen kunnioitettavan määrän kirjoja!

"Valkoisuuden" määrittely oli minulle vaikeaa ja joskus tuntui turhalta ja rajoittavaltakin määritellä kirjailijaa tällä perusteella; kirjailijassa tärkeintä ovat kuitenkin hänen ajatuksensa, ei hänen rotunsa (ongelmallinen, epätieteellinen sana), ja ihmisissä sekoittuvat monien identiteettien piirteet, samoin eri "rodut" ja kansallisuudet. Toisaalta "rotu" tai etnisyys on kuitenkin tärkeä osa ihmisen identiteettiä, ja tällainen haaste sai kiinnittämään enemmän huomiota valtavirrasta poikkeaviin ja vähemmistöjä edustaviin kirjailijoihin, mikä on aina hyvä juttu.

Haastekirjojen valinta oli siis jonkin verran tulkintakysymys. Päädyin ottamaan mukaan kirjoja, joiden kirjoittaja on ainakin sukujuuriltaan osaksi tai kokonaan aasialainen, afrikkalainen tai intiaani. Olen ottanut mukaan myös kokoelmia tai antologioita, joissa vain osa kirjasta sopii haasteeseen.

Illona Linthwaite (ed.): Ain't I a Woman! A book of women's poetry from around the world (osin)
Rosa Parks with Jim Haskins: My Story
Juoksu Yönmaahan. Tulkintoja intiaanirunoista
Sujata Massey: Murha Bombayssa
Yoko Ogawa: Professori ja taloudenhoitaja
Melba Pattillo Beals: Warriors Don't Cry
A History of Women in America (osin, kirjassa on jonkin verran mustien naisten kertomuksia)
Lorraine Hansberry: A Raisin in the Sun
Samantha Ellis: How to Be a Heroine (kirjoittajalla on irakinjuutalaiset vanhemmat)
Bessie Head: Maru
Sarah L. Delany and A. Elizabeth Delany: Having Our Say. The Delany Sisters' First 100 Years


2 kommenttia:

  1. Mukavasti sait luettua haasteeseen!

    Kiitos kun osallistuit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi näitä olla tietysti enemmänkin, mutta keskityin viime vuonna enemmän näytelmähaasteeseen. Ehkä minun on kuitenkin helpompi tarttua oman kulttuurin kirjoihin, vaikka periaatteessa olenkin kiinnostunut vieraista kulttuureista. Kaunokirjallisuuden lukemiseni on myös hyvin dekkaripainotteista.

      Sinulla on hieno lukulista viime vuodelta ja vielä lisää tulossa! Kiitos sinulle haasteen järjestämisestä, on hyvä että nostetaan esiin tällaisia kirjailijoita!

      Poista