lauantai 23. toukokuuta 2020

Anne de A'Echevarria & Ian Patience: Ajattelun taidot, 2015 (Teaching Thinking, 2008)

Tämä opettajille tarkoitettu ajattelun taitoja opettava kirjanen on pieni helmi. Vaikka se on vain vähän kämmentä suurempi ja sivujakin on vain 128, siinä on monta hyödyllistä metodia ja esitystapa on selkeä ja havainnollinen. Kirja on suunnattu varmaan lähinnä peruskoulun opettajille, mutta muillakin opettajilla voi olla sille käyttöä. Itse pidin hyödyllisenä esimerkiksi lyhyesti esiteltyjä kuutta avainperiaatetta, jotka ajattelun taitoihin keskittyvässä oppimistilanteessa tulee olla: sen pitää olla aktiivinen, merkityksellinen, haastava, yhteistoiminnallinen, oppijalähtöinen ja reflektoiva. Vaikka viimeiset termit kuulostavat kasvatustieteelliseltä muotijargonilta, niilläkin on hyvät perusteensa ja tärkeä sisältö.

Kirjan kunnianhimoisena tavoitteena on auttaa opettamaan nuorille strategioita, joiden avulla he voivat suodattaa saamansa informaation, selvittää mihin tietoon he voivat luottaa, erottaa toisistaan arvokas, vähemmän arvokas ja jopa haitallinen informaatio, suhtautua tietoon kriittisesti, miettiä mitä, miksi ja miten he oppivat, ja kielellistää nämä asiat. Kirjan työkalut saavat oppilaat itse tekemään ja pohtimaan asioita.

Kirjan kuusi lukua ovat informaation prosessointi, perusteleminen, tutkiva työtapa, luova ajattelu, arviointi ja ajattelun oppitunti. Jokaisessa luvussa kerrotaan muutamasta ajattelun työkalusta esittelemällä se, antamalla siitä esimerkki ja antamalla opettajille ohjeita ja vinkkejä. Lisäksi jokaiseen työkaluun liittyy lyhyt sanasto, jota tarvitaan sen käyttämiseen (sanasto tuntui ennemminkin englanninkieliseen kouluun liittyvältä asialta, mutta eivät nämä sanat suomeksikaan ole itsestään selviä) ja pohdintakysymyksiä. Näytteeksi neljän ensimmäisen luvun työkalut: Mikä ei kuulu joukkoon?, Miellekartta, Osat ja kokonaisuudet, Kollektiivinen muisti, Mielipidelinja, Käsitelinja, Käsitekartta, Arvoitus ja Päättelyneliö, Inspiraatiokortit, 6x6, Käänteinen ajattelu.

Vaikken nuoria opetakaan, tilasin tämän kirjan kirjastolainan jälkeen itselleni suoraan kustantajalta Opikkeelta, koska pidän tällaisista kirjoista, monet kirjan ajattelun työkaluista tuntuivat toimivilta ja joitakin voisi käyttää itsekin, eikä kirja maksanutkaan paljon. Eeva-Liisa Nyqvistin käännös on hyvä (tosin kirjassa on pari kirjoitusvirhettä) ja kirjassa on Roope Nykäsen ja Ville Nykäsen kuvitus.

Anne de A'Echevarria & Ian Patience: Ajattelun taidot, 2015 (Teaching Thinking, 2008). 3. painos. Oppimateriaalikeskus Opike. Suomentaja: Eeva-Liisa Nyqvist. Kuvitus: Roope Nykänen ja Ville Nykänen. 128 sivua.
 

3 kommenttia:

 1. Kuulostaa näppärältä teokselta! Omien luutuneiden ja urautuneiden ajatusmallien tarkoituksellisuutta on aika ajoin erittäin hyvä kyseenalaistaa, tarkistaa sekä löytää uusia tapoja nähdä ja käsitellä asioita...

  VastaaPoista
 2. Joo, tämä on kiva pikku opus. Se on kuitenkin suunnattu koulu- ja opetuskäyttöön ja monet metodeista tarvitsevat ryhmän toimiakseen, eli en välttämättä suosittele sitä ihan omaksi iloksi. Tutustua kuitenkin voi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siinä opetetaan aika paljon myös sellaisia taitoja, jotka eivät lapsille ehkä ole helppoja, mutta jotka aikuiset jo hallitsevat.

   Poista