keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Hyvää maailman mehiläispäivää!

Krainilainen mehiläinen (Apis mellifera carnica)
Kuva: Wikipedia
Mehiläiset pölyttävät 80% maailman kasveista ja kolmanneksen ruokakasveista. Mehiläisten määrä vähenee hälyttävällä nopeudella. 90% mehiläisistä on kadonnut viime vuosina. Hyönteismyrkyt, varroapunkit, metsien tuhoutuminen ja kukkien puute ovat niiden tuhon pääasiallisia syitä. Ilmastonmuutoksesta johtuvat lämpimämmät ilmat tappavat mehiläisiä ja heikentävät niiden elinvoimaa. Metsäpalot, hurrikaanit ja tornadot tuhoavat niiden ja muiden eläinten elinympäristöjä ja ravintoa. Mehiläisille voidaan antaa tuhoutuneilla alueilla lisäravinnoksi sokeria ja siitepölyä, kunnes elinympäristö alkaa toipua.

Jos on oma puutarha, mehiläisiä voi auttaa olemalla käyttämättä hyönteismyrkkyjä, kasvattamalla mehiläisille sopivia kukkia ja laittamalla puutarhaan hyönteishotellin.

Tiedot täältä ja täältä (englanniksi). Sekä täältä, missä voi käydä katsomassa lyhyen videon ja auttamassa samalla mehiläisiä.

Jos mehiläiset katoaisivat maan päältä, ihmisellä olisi vain neljä vuotta elinaikaa. - Maurice Maeterlinck

Maja Lunden mehiläisten häviämisestä kertova Mehiläisten historia on luettu mm. täällä: Mummo matkalla, Maailmankirjat, Kirjanmerkkinä lentolippu, Kirsin Book Club, Mitä luimme kerran, Kirjoihin kadonnut. Itse en ole sitä lukenut.

Hyönteisiä käsittelevä tietoteos on Anne Sverdrup-Thygesonin Jos hyönteiset katoavat, jota Mummo matkalla kuvaa "hupaiseksi ja eläväiseksi".

3 kommenttia:

  1. Mehiläisten historia on kiinnostavaa ja antoisaa luettavaa.
    Samoin Anne Sverdrup-Thygesonin teos "Jos hyönteiset katoavat".

    Totuushan on, että hyönteiset tulisivat vallan mainiosti toimeen ilman meitä "luomakunnan kruunuja", vaan mepä ilman pikkuväen uurastusta olisimme lyhyessä ajassa hukassa ja hunningolla.
    Ei siis mitään mitätöntä jengiä! Mehiläispäivä paistakoon:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos toisestakin kirjavinkistä. Lisäsin sekä sen että Mehiläisten historia -postauksesi linkkeihin, kuvasit siinä hyvin syitä ja seurauksia.

    Muistetaan tosiaan kaikkia niitä pieniä ja isoja otuksia, joiden hyvinvoinnista meidänkin hyvinvointimme riippuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja onnistuit ilmaisemaan kommentissasi asian ytimen hyvin, mutta paljon vähemmän masentavasti :).

      Poista