lauantai 18. huhtikuuta 2020

Benoît Basco: Murtotulva (Mikin mysteerit 1), 1997

Tämä kirpparilöytö on aika erikoinen tapaus: Mikki-tarina, joka on kerrottu 92-sivuisena proosana, ei sarjakuvana. Tämä ei ole mitään auts! pum! kääk! -kirjoitusta, vaan sujuvaa tekstiä. En muista koskaan aiemmin nähneeni Disneyn sankareita suorasanaisessa tekstissä, mutta ehkä ne ovat vain menneet ohi.

Tämä oli itse asiassa yllättävän kiva kirja. Mikki menee tuuraamaan jalkansa telonutta Hessua putkiliikkeeseen huolimatta siitä, että hänellä ei ole mitään tietoa putkitöistä (kuten ei Hessullakaan). Tämä ei pomo Mutkalaa häiritse, vaan hän on asiaan vain tyytyväinen, ja parivaljakon rikkaisiin taloihin suuntautuvien työkeikkojen putkityötkin osoittautuvat melko kummallisiksi. Juuri näihin ökytaloihin tehdään murtoja, mutta kaikilla asianosaisilla on pitävät alibit, enkä keksinyt ratkaisua ennen loppua, vaikka roistot sinänsä olivat selvillä. Myös Minni on mukana aktiivisessa sivuroolissa. Kirjan henkilöhahmot ovat hauskoja ja sympaattisia ja rosvot varsin miellyttäviä – Mutkala siteeraa mahdollisesti virheettömästi "Viljami Säkinperän" yhtä näytelmää ja omaa muutenkin taiteellisia intressejä.

Kirjan lukemisen tekee helpoksi iso fontti ja kuvat muutaman sivun välein. Juonenkuljetus on sujuvaa ja loogista. Kirjan on saksankielisestä alkuteoksesta ”ranskankielisen version pohjalta suomeksi kertonut Viia Viitanen” – ehkä ajateltiin, että tällaisella ei niin korkeakirjallisella teoksella ei ole niin väliä, vaikkei käännetäkään suoraan alkuteoksesta? En huomannut käännöksessä (kerronnassa?) moitittavaa, vaikka välissä olikin yksi ylimääräinen kieli, ja Mutkala puhuu letkeää, juurevan kuuloista puhekieltä. Kuvat ovat Ulrich Schroederin käsialaa.

Tässä Mikin mysteerit -sarjassa on ilmestynyt ainakin kolme muutakin kirjaa. Blogeissakin on joskus puhuttu siitä, miten saataisiin (myös) pojat lukemaan, ja luulisi, että tällaiseen kirjaan tarttumiseen olisi aika matala kynnys, koska henkilöhahmot ovat varmasti kaikille tuttuja ja lukija voi olettaa, että tarinakin on kiinnostava.

Benoît Basco: Murtotulva (Mikin mysteerit 1), 2000 (Der erste Fall, 1997). Helsinki Media. Ranskankielisen version pohjalta suomeksi kertonut Viia Viitanen. Kuvat Ulrich Schroeder. 92 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti