keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Jeff Wells: All My Patients Kick and Bite. More Favorite Stories from a Vet's Practice, 2011

Johtuen pitkäkestoisesta ja intensiivisestä altistumisesta James Herriotin eläinlääkärikirjoille pienenä olen nauttinut eläinlääkäritarinoista myöhemminkin sekä televisio-ohjelmina että kirjoina. Tässä sympaattisessa kirjassa Jeff Wells kertoo sekä eläinpotilaistaan että niiden omistajista (Wellsin toinen eläinlääkärikirja, ensimmäistä en ole lukenut). Kirjasta tekee suomalaisesta näkökulmasta aika eksoottisen se, että Wells asuu Coloradossa, joten hänen asiakaskuntaansa ei kuulu pelkästään koiria, kissoja ja hevosia, vaan myös laamoja, alpakoita, aaseja ja muuleja. Mielenkiintoiselta tuntui myös se, että kirjan mukaan Coloradon vankiloiden vangit työskentelevät villihevosten kanssa niin että niiden käsittely on uusille omistajille turvallista. Myös Coloradon varmastikin upea luonto näkyy kirjassa ympärillä kohoavina vuorina, lumimyrskyinä, kinoksina ja kovina pakkasina talvella, ympäristössä vaeltavina, joskus kotieläimiä tappavina puumina sekä villiintyneinä, ihmisten hoitamina hevoslaumoina vuorilla. Kirjassa ei kerrottu, miten paikalliset ihmiset suhtautuvat puumiin, mutta niiden tappamisesta ei ainakaan puhuttu. Ehkä Coloradossa osataan elää niiden kanssa.

Jeff Wells tuntuu ammatilleen omistautuneelta, eläimiä rakastavalta ja sekä eläimiin että ihmisiin myötätuntoisesti suhtautuvalta eläinlääkäriltä. Joskus hän tuntui jopa liiankin kiltiltä ja kärsivälliseltä epämiellyttävien ihmisten kanssa. Tämä oli ihan kiva kirja, vaikkei vielä olekaan (eikä varmaan tule) Herriotin voittanutta.

Jeff Wells: All My Patients Kick and Bite. More Favorite Stories from a Vet's Practice, 2011. St. Martin's Press. Kuvitus June Camerer. 243 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti