Tämä maratonipostaus siementen ekologiasta kiinnostaa ehkä yhtä tuhannesta, mutta koska tein tästä kirjasta joka tapauksessa muistiinpanot itselleni, laitan ne myös tähän. Olen noin puolentoista vuoden ajan lukenut jonkin verran
kasvitieteellisiä kirjoja. En ole läheskään asiantuntija, enkä
ole (vielä?) niin pitkällä, että innostuisin lehtien
solurakenteesta tai soluelimistä, sitruunahappokierrosta tai muuten
kovin yksityiskohtaisista asioista, mutta suuremman mittakaavan
sopeutumat ovat mielestäni hämmästyttäviä ja kiehtovia, ja käytännöllisesti katsoen
kaikki muu elämä maapallolla perustuu kasveille, joten
kasvit ovat senkin takia tärkeitä ja kiinnostavia.
Tämän englantilaisen ekologian professorin Jonathan Silvertownin
kirjoittaman, siemeniin keskittyvän kirjan nimi tulee walesilaisesta
sananlaskusta ”omenan sydämeen kätketty siemen on näkymätön hedelmätarha”. Maailman suurin eliö, ”General Shermaniksi” nimetty
mammuttipetäjä, joka painaa suunnilleen yhtä paljon kuin kuusi
Boeing 747-jumbojettiä, sai alkunsa 2000 vuotta sitten kuuden
milligramman painoisesta siemenestä. Silvertown muistuttaa, että
myös kirjat ovat pohjimmiltaan peräisin siemenistä: paperi puusta,
mutta myös musteessa ja kannen kiillotteessa on käytetty siemenistä
saatavia öljyjä.
First
Forms Minute: Evolution.
Kirjassa sanotaan, että kasvitieteen opiskelu kehittää älyä, ja
tätä lukua olikin ajoittain hieman vaikea ymmärtää. Luvussa
kerrotaan, miten siemenet ja sukusolujen hedelmöittymistapa
muuntuivat kasvien siirtyessä merestä maalle, levistä itiökasvien
kautta paljassiemenisiin ja koppisiemenisiin. Kaikki maakasvit
(toisin kuin eläimet) ovat peräisin yhdestä esivanhemmasta, joka
onnistui voittamaan maaelämän lukuisat esteet. Silvertown
painottaa, että vaikka jälkeenpäin saattaa näyttääkin siltä,
evoluutiolla ei ole suuntaa vaan se vain kokeilee sattumanvaraisesti
erilaisia ratkaisuja, joista toiset toimivat paremmin, toiset
huonommin.
Koppisiemenisten
eräs siemeninnovaatio on siemenvalkuainen
eli
endospermi,
alkion ravintovarasto, joka on myös ihmisten ravintovarasto: koska
suurin osa viljojen (vehnä, riisi ym.) ja maissin siemenistä on
siemenvalkuaista, myös noin 60 % ihmisten syömästä ruoasta on
siemenvalkuaista. Hyvin poikkeuksellista endospermissä on se, että
siinä on pariton luku kromosomiannoksia (chromosome
sets),
kaksi emolta ja yksi isältä, yleensähän hedelmöityksessä
saadaan yksi emolta ja yksi isältä. (Puhun tässä kirjan tapaan
kasvivanhemmista, emosta ja isästä.) Silvertownin mukaan tämä
johtuu vanhempien välisestä eturistiriidasta: kasviemon kannattaa
jakaa ravintovarat tasaisesti siementensä kesken, koska jokaisessa
siemenessä on sen geenejä, jolloin se voi tuottaa mahdollisimman
monta siementä. Koska siemenillä saattaa olla eri isät, kasvi-isän
taas kannattaa panostaa siihen, että sen oma siemen saisi
mahdollisimman paljon ravintoa muiden kustannuksella. Kun
siemenvalkuaisessa on kaksi kertaa enemmän kromosomeja äidiltä
kuin isältä, äidin strategia jakaa resurssit tasaisesti voittaa
isän strategian kahmia resursseja yhdelle, mikä selittää
endospermin kromosomien suhteen ja sen menestyksen koppisiemenisissä.
Kun maissin siemenien kromosomiannoksien suhdetta on muunneltu
geneettisesti, myös yksittäisten siementen saaman ravinnon määrä
on vaihdellut, eli teorialle on saatu myös empiirisiä todisteita.
Even
Beans Do It: Sex. Kun
seksi määritellään geeninvaihdoksi kahden yksilön välillä,
käytännöllisesti katsoen kaikki eliöt harrastavat sitä, myös
kasvit. Tiedemaailma tiedosti tämän kuitenkin yleisemmin vasta noin
1700-luvun alussa, minkä jälkeen syntyi kiista ovistien ja
spermistien välille: edelliset väittivät, että kaikki
perinnöllinen aines on peräisin munasolusta, jälkimmäiset
päinvastaista. (Kun Silvertown kertoo kasvitieteen historiasta,
vaikuttaa siltä, että tiedemiehet, eivät pelkästään runoilijat,
kommunikoivat sujuvasti runomuodossa ehkä 1800-luvulle asti.)
Nykyään tietenkin tiedetään, että kummatkin olivat väärässä,
mutta poikkeuksiakin löytyy.
Ällistyttävin
esimerkki on joillakin Algerian keitailla kasvava erittäin
harvinainen saharansypressi (Cupressus dupreziana),
jonka uhanalaisuus ei vaihteeksi ole (pelkästään) ihmisten vaan
enemmänkin puun lisääntymistavan syytä. Se on kasvimaailman ainoa
esimerkki androgeneesistä
eli siitä, että geenit ovat vain isältä. Tämän sypressilajin
siittiösoluissa on kaksi kromosomiannosta normaalin yhden sijasta.
Siemenet ovat geneettisesti isäkasvin klooneja eikä niillä ole
mitään geneettistä yhteyttä emopuuhun, jossa ne kasvavat.
Saharansypressin siittiöt pystyvät hedelmöittämään myös muita
sypressilajeja ja korvaamaan niissä emokasvin geenit – ne ovat
siis eräänlaisia kasvimaailman käkiä – mutta niiden
elinympäristössä ei ikävä kyllä kasva muita sypressejä.
Tämä
lisääntymisstrategia vaikuttaa ajan mittaan tuhoon tuomitulta,
koska saharansypressi ei hedelmöitä itseään vaan muita
puuyksilöitä, joille ei ole mitään hyötyä toisen siementen
kasvattamisesta. Sekä naaras- että koiraskäpyjen tuottaminen
vaatii kasvilta energiaa ja nämä siis kilpailevat keskenään.
Niinpä jokaisen yksittäisen kasvin kannattaa jälkeläistuoton
kannalta tuottaa mahdollisimman paljon koiraskäpyjä, koska vain
niiden avulla se voi jatkaa sukuaan, ja naaraskäpyjen vähentyessä
myös siementen määrä vähenee koko ajan enemmän.
Pelkästään
koirasyksilöitä sisältävä laji ei voi säilyä hengissä, mutta
on monia kasvilajeja, esimerkiksi tuttu voikukka, jotka tuottavat
siemeniä ilman hedelmöitystä (apomiksi,
Wikipedian mukaan tarkemmin agamospermia),
vaikka jotkut apomiktiset lajit saattavatkin tarvita pölytystä
siementuotannon käynnistymiseksi. Näiden kasvien siemenet ovat
emokasvin klooneja. Kasvullinen lisääntyminen
(esim. juurenpalat tai mansikan rönsyt) on aseksuaalisen
lisääntymisen toinen muoto. Apomiktisetkin lajit lisääntyvät
kuitenkin melkein aina myös seksuaalisesti, ja aseksuaalinen
lisääntyminen tuntuu olevan tavallisinta melko erikoisissa
ekologisissa olosuhteissa.
Mikseivät
kaikki kasvit sitten turvaudu aseksuaaliseen lisääntymiseen, koska
silloin niiden ei tarvitsisi laimentaa geenejään toisen kasvin
geeneillä, vaan ne voisivat siirtää jälkipolville pelkästään
omat geeninsä? Ekologit ovat pohtineet asiaa paljon, ja kahta
toisiinsa liittyvää teoriaa pidetään nyt todennäköisimpänä
selityksenä. Koska seksuaalisessa lisääntymisessä kasvi saa
geenejä taaksepäin mentäessä eksponentiaalisesti laajenevalta
joukolta yksilöitä (kaksi vanhempaa, neljä isovanhempaa, kahdeksan
isovanhempien vanhempaa...), sillä on käytössään paljon laajempi
valikoima menneisyydessä valikoituneita hyviä geenejä kuin
aseksuaalisesti lisääntyvillä kasveilla, joiden kaikki geenit ovat
peräisin vain yhdeltä esivanhemmalta. Näin seksuaalisesti
lisääntyvillä kasveilla on paljon paremmat mahdollisuudet sopeutua
ympäristön muutoksiin ja varsinkin vastustaa kasvitauteja. Toisen
teorian mukaan kloonilinjaan kertyy geneettisen eristäytymisen takia
helposti haitallisia mutaatioita mm. siksi, että luonnonvalinnan
pitäisi nämä mutaatiot poistaakseen tuhota kokonainen geneettinen
linja (line), ei vain
yksittäisiä yksilöitä.
Kasvien
kannattaa kuitenkin monesti lisääntyä aseksuaalisesti elinalueensa
rajoilla, koska steriilit kasvit kasvavat voimakkaammin kuin siemeniä
tuottavat, ja kasvi pystyisi hankalissa ympäristöolosuhteissa
tuottamaan vain harvoja siemeniä. Muita aseksuaalista lisääntymistä
suosivia tekijöitä ovat kasvin harvinaisuus, vieraslajina
kasvaminen ja vedessä eläminen (koska kasvinosat voivat levitä
pitkälle vedessä, toisin kuin maalla). Mikään näistä ei
kuitenkaan sovi voikukkaan, joten jäi arvoitukseksi, miksi apomiksi
on sille niin tavallinen lisääntymistapa.
Before
the Seed: Pollination.
1700- ja 1800-luvuilla eurooppalaiset kasvitieteilijät (mm.
suomalainen Pehr Kalm) seikkailivat ahkerasti ympäri maailmaa,
kertoivat ihmeellisistä eksoottisista kasveista ja toivat näitä
mahdollisuuksien mukaan kasvatettavaksi kotimaahankin. Yksi näistä
erikoisista kasveista oli madagaskarilainen tähtikämmekkä
(Angraecum sesquipedale).
Kasvin kannus, jonka pohjalla mesi on, on 30 cm pitkä. Charles
Darwin ennusti pelkästään tämän tiedon pohjalta, että kasvin pölyttäjän
täytyy olla perhonen, jonka imukärsä on yli 25 senttiä pitkä.
Ajatusta pidettiin hulluna, mutta tällainen kiitäjä löytyi
Madagaskarilta yli 40 vuotta myöhemmin, eli Darwin oli tässäkin
asiassa oikeassa.
Darwin
pohti, mikseivät kasvit pölytä itse itseään, vaikka monet kasvit
ovat kaksineuvoisia eli niillä on kukissaan sekä emit että heteet.
Tämän selvittääkseen hän teki laajoja kenttäkokeita, jotka
osoittivat selvästi, että kasvien kannattaa panostaa
ristisiitokseen, koska sisäsiitos tuottaa huonommin selviäviä
jälkeläisiä.
Luvussa
kerrotaan jukkapalmujen poikkeuksellisesta yhteistyöstä
hyönteispölyttäjien kanssa: niiden pölyttäjät ovat asiaan
erikoistuneita pieniä perhosia, jotka munivat jukan kukkaan ja jonka
toukat loisivat kukassa eli syövät osan jukan siemenistä
vastapalvelukseksi perhosen tekemästä pölytyksestä (jotkin
perhoslajit huijaavat, joten tämä on jukalle melko riskialtis tapa
levittää siitepölyään). Samalla tavalla pölytyksen hoitavia
kasviryhmiä on muutama muukin, esimerkiksi Suomessakin keltaisina
loistavat kullerot, joiden pölyttäjinä toimivat kukissa
lisääntyvät pienet kärpäset, mutta nämä ryhmät ovat melko
pieniä. Viikunoita taas on noin 750 lajia, ja 60 miljoonaa vuotta
sitten ne siirtyivät tuulipölytyksestä tekemään yhteistyötä
pienten ampiaisten kanssa, jotka pölyttävät ne ja joiden toukat
loisivat kukissa maiskuttaen kehittyviä kukkia, tässä tapauksessa
neutrikukkia. Syötävä viikuna ei ole varsinainen hedelmä, vaan
viikunakasveille ominainen mehevä avautumaton kukinto,
jonka kukat ovat kaikki sen sisällä. Jokaisella viikunalajilla on
oma, siihen erikoistunut pölyttäjäampiaislajinsa, ja viikunat ovat
kehittäneet systeemin omalta kannaltaan paljon edellisiä
kasviryhmiä suotuisammaksi, koska ne pystyvät paremmin
kontrolloimaan sitä, mitä vieraat syövät. Tämän pölytyskeinon
avulla ne ovat myös pystyneet leviämään myös tropiikin
ulkopuolelle Välimeren ympäristöön. Kaupassa myytävissä
viikunoissa ei onneksi ole todennäköisesti pikkuötököitä, koska
ihmiset viljelevät lajikkeita, jotka eivät tarvitse hedelmöitystä
siementen ja hedelmien tuottamiseen.
According
to Their Own Kinds: Inheritance.
Minulle on jäänyt koulun biologiantunneilta genetiikan isäksi
nimetystä Gregor Mendelistä kuva lempeästä munkista, joka
kuljeskeli pienessä muurien ympäröimässä luostarin puutarhassa
hoivaten herneitään ja ihastellen niiden kukkia. Tämä kuva pitää
osittain paikkansa – Mendel oli ilmeisesti mukava ja
huumorintajuinen mies, joka järkytti vierailijoitaan ilmoittamalla,
että aikoo näyttää heille lapsensa, ja johdatti heidät sitten
puutarhaan herneidensä pariin. Mendelin perinnöllisyyden tutkimus
oli kuitenkin hyvin laajamittaista: apulaistensa kanssa hän kasvatti
tuhansia kasveja, pölytti käsin kymmeniä tuhansia kukkia ja laski
satoja tuhansia herneitä. Vaikka hän julkaisi tutkimuksensa
laajalle levinneessä tiedelehdessä, se painui unohduksiin lähes 40
vuodeksi, mutta nykyään Mendelin perinnöllisyyslait tai säännöt
ja käsitys vallitsevista ja väistyvistä geeneistä ovat hyvin
tunnettuja ja ovat varmaan koulujen biologianopetuksen peruskauraa
kaikkialla maailmassa. Kaikkeen periytyvyyteen Mendelin lait eivät
kuitenkaan päde mm. siksi, että kaikki geenit eivät ole
vallitsevia tai väistyviä, ja monet piirteet riippuvat monista
geeneistä, eivät vain yhdestä. Mendel valitsi siis ensin
tutkimansa kasvilajin hyvin (hänen myöhemmin tutkimansa hierakat
olivat apomiktisiä eli jälkeläiset olivat emokasvin klooneja, mitä
Mendel ei voinut tietää, joten niiden perinnöllisyyden tutkimus
oli turhaa).
Aika
ei ollut kypsä myöskään geenitutkija Barbara McClintockille, joka
sai Nobelin palkinnon vasta vuonna 1983 jo 1940-luvun lopulla
tekemistään maissin perinnöllisyyden tutkimuksista, joiden mukaan
kaikki geenit eivät noudata Mendelin sääntöjä: hän löysi
hyppivät geenit
(transposonit), jotka
siirtyvät suhteellisen satunnaisesti eri kohtaan genomia.
Silvertown nimittää tällaisia hyppiviä geenejä – joita on myös
ihmisen genomissa ja jotka käsittävät 50 prosenttia maissin
genomista ja jopa 95 prosenttia ohran genomista – loisgeeneiksi,
muttei selitä nimitystään niin paljon, että olisin aivan
vakuuttunut näiden loisluonteesta.
Mendelin
ja McClintockin saavutukset tekee vielä vaikuttavammiksi se, että
heidän tutkimustensa tekoaikoina ei vielä tunnettu geenin
rakennetta (Mendelille geeni oli vain jonkinlainen hypoteettinen
tekijä, joka siirsi ominaisuuksia eteenpäin), jonka Francis Crick
ja James Watson selvittivät vasta vuonna 1953.
Oh
Rose, Thou Art Sick! Enemies.
Sienet (siis sienet eliöinä, eivät itiöemät) vaikuttavat monien
kasvien elämään ja näin myös ihmisten elämään, ovatpa ne ehkä
muuttaneet joskus historiankin kulkua. 500-luvun lopusta 1700-luvun
loppuun ihmiset kärsivät ajoittain kammottavasta taudista
(tänä aikana epidemioita oli ainakin 132), joka sai raajat kuolioon
ja irtoamaan ennen kuolemaa. Syynä ei ollut lepra, vaan
torajyväsieni (ergot,
Claviceps purpurea). Lievemmällä
sen aiheuttamalla ergotismilla oli neurologisia vaikutuksia (mm.
kouristuksia ja hallusinaatioita), ja torajyvämyrkytys on saattanut
olla Englannin puritaanisen yksinvaltiaan Oliver Cromwellin kuoleman
ja Salemin noitaoikeudenkäyntien syynä.
Torajyväsieni
tarttuu tuulen myötä heiniin ja viljakasveihin, erityisesti
rukiiseen. Se saa heinän erittämään kukkiinsa mettä, mikä
houkuttelee hyönteisiä, jotka sitten levittävät sienen itiöitä
muihin heinien kukkiin. Tämä on kummallista, koska yleensä heinät
ovat tuulipölytteisiä eivätkä niiden kukat normaalisti houkuttele
hyönteisiä (itsekin tajusin vasta aika myöhään, että
heinilläkin yleensä on kukkia), jotka tavallisesti hakeutuvat
kukkiin, joilla on värikkäät, kauniit terälehdet. Ilmeisesti
hyönteiset haistavat meden sienen tartuttamasta heinänkukasta.
Corn smut (Wikipedia) |
Monet sienet, jotka tartuttavat siemeniä, ovat myrkyllisiä, mutta meksikolaiset pitävät tietyn sienen tartuttamia maissinjyviä herkkuna, huitlacochena. Ulkonäöltään nämä maissit eivät todellakaan vaikuta houkuttelevilta eivätkä edes syötäviltä, eli ne ovat vähän kuin suomalaisten mämmi, jonka maistaminen vaatii ennakkoluulottomuutta mutta kannattaa.
Sienistä
saattaa olla heinäkasveille myös apua, koska toisin kuin monilla
muilla kasveilla, niillä ei itsellään ole kemiallisia
puolustuskeinoja kasvinsyöjiä vastaan, vaan ne selviävät
sijoittamalla kasvupisteensä maan rajaan, josta sitä ei syödä.
Syöminen ei tietysti ole niillekään hyväksi, joten jotkin
”endofyyttiset” sienet, jotka elävät heinien varsissa, lehdissä
ja joskus siemenissäkin, tuottavat alkaloideja, jotka karkottavat
tai jopa tappavatkin ruohonsyöjiä. Laajin endofyyttien ryhmä
kuuluu sukuun Epichloë,
ja näitä on kasvien näkökulmasta sekä roistoja että sankareita,
haitallisia että hyödyllisiä. Roistosienet lisääntyvät itse
seksuaalisesti ja estävät kasvin seksuaalisen lisääntymisen,
sankarisienet taas luopuvat omasta seksuaalisesta lisääntymisestään
ja leviävät kasvin siementen mukana.
Noin
600 sekä haitallista että hyödyllistä sienilajia tartuttaa
siemeniä ja leviää niiden mukana (minusta tämä kuulostaa maailman mittakaavassa aika pieneltä luvulta). Myös monet bakteerit, virukset
ja hyönteiset käyttävät siemeniä sekä ravintona että
lisääntymisapuna, ja siemenet kelpaavat tietysti isommillekin
eliöille.
Kypsä pähkinä ilman kuorta (Wikipedia) |
The Biggest Coconut I Ever See: Size. Kasvikunnan suurin hedelmä ei ole kookospähkinä, vaan harvinaisen seychellienpalmun (coco de mer, Lodoicea maldivica) vain yhden siemenen sisältävä hedelmä, joka painaa kypsänä jopa 23 kiloa. Kaksiosainen hedelmä muistuttaa ulkonäöltään pyöreää pyllyä (kuvia) minkä takia siitä saatettiin 1500-1600-luvulla maksaa Lontoossa 400 puntaa, jolla olisi Silvertownin mukaan voinut ostaa komean talon.
Seychellienpalmu
ei pysty leviämään meriteitse kuten kookospähkinä, joten miksi
se on niin suuri? Vastauksen löytämiseksi pitää mennä kauas,
kauas historiaan, aikaan jolloin nykyiset Seychellit irtautuivat
Gondwanamantereesta, ja siirtyivät vähitellen kuivasta ilmastosta
kostean tropiikin olosuhteisiin. Koska kyse oli saarista, muualta ei
päässyt paikalle tällaiseen ilmastoon valmiiksi sopeutuneita
kasveja, ja muutos oli tarpeeksi hidas paikallisten kasvien
sopeutumiseksi, myös seychellienpalmun kuivaan ilmastoon sopeutuneen
kantamuodon.
Kostea
ilmasto sai aikaan yhä korkeampaa ja tiheämpää kasvillisuutta,
jolloin luonnonvalinta suosi isoja siemeniä, jotta nuoret taimet
kasvaisivat mahdollisimman nopeasti pois varjosta. Nykyään jo
palmun ensimmäinen lehti on puolentoista metrin pituinen, ja kasvi
kasvaa kymmenmetriseksi muutamassa vuodessa. Tämä toi mukanaan
kuitenkin uuden ongelman: suuri siemen mätkähti aivan emopalmun
viereen, mikä on huono paikka uudelle taimelle: emokasvi varjostaa
sitä ja sisarukset kilpailevat elintilasta. Evoluutio ratkaisi
ongelman siirtämällä taimen, ei siementä, kauaksi emopuusta:
siemen kasvattaa eräänlaisen napanuoran (”köyden”) 30-60
sentin syvyyteen, jossa se kasvaa jopa kymmenen metrin etäisyydelle
emopuusta. Yhteys siemeneen, josta taimi saa vararavintoa, voi säilyä
neljäkin vuotta, ja mitä isompi siemen, sitä enemmän vararavintoa
taimella on.
Jättisiementen
kasvattamisesta on puulle toki haittaakin: saattaa kestää kymmenen
vuotta, ennen kuin pähkinä kypsyy, palmu voi tuottaa vain
rajallisen määrän siemeniä elinaikanaan, ja siementen suuri paino
– palmussa voi olla jopa puoli tonnia kehittyviä hedelmiä –
saattaa myrskyissä katkaista palmun latvan, jolloin puu kuolee
(palmut eivät yleensä pysty haarautumaan).
Kasvien
siementen koon vaihtelu on hurjaa: seychellienpalmun pähkinä on
noin 20 miljardia(!) kertaa painavampi kuin joidenkin orkideojen vain
kymmenesmiljoonasosagrammaa painavat siemenet, jotka mikroskooppisen
kokonsa takia loisivat sienillä selviytyäkseen ensimmäisinä
vuosinaan. Puilla on yleensä isommat siemenet kuin ruohokasveilla.
Ten
Thousand Acorns: Number.
Tammenterhot eivät ole maistuneet ainoastaan eläimille, vaan myös
ihmisille (tammia on tietysti eri lajeja ympäri maailmaa, joten
terhotkin ovat varmaan erilaisia): niitä on löydetty Turkista
neoliittisen Catal Huyukin kylän kaivauksista ja ne ovat ehkä jopa
edeltäneet viljeltyä vehnää ja ohraa perusravintoaineena. Myös
intiaanit käyttivät Amerikassa tammenterhoja perusravintona
1800-luvun lopulle asti. Koreassa syödään edelleen
tammenterhojauhoa. Useimpia tammenterhoja ei voi käyttää tuosta
vain, vaan niistä pitää uuttaa pois tanniinit, jotka tekevät
niistä kitkeriä ja huonosti sulavia.
Tammenterhoilla
herkuttelevat harmaaoravat pystyvät erottamaan kärsäkäshyönteisten
asuttamat huonosti säilyvät terhot terveistä, jotka ne hautaavat
maahan. Jotkut oravat puraisevat myös palan terhon kärjestä ja
tuhoavat näin alkion, ettei terho itäisi maassa; jotkin yksittäiset
tammet taas kasvattavat vastatoimena terhoja, joiden alkio on
toisessa paikassa, jolloin kärjen poisto ei häiritse itämistä.
Useimmilla
pähkinöitä tuottavilla puilla (esim. tammilla, pyökeillä,
pinjoilla) on yksi runsaan siementuoton vuosi (englanniksi mast
year), jota seuraa niukkoja
vuosia ja sitten taas runsas vuosi. Runsaat terhovuodet vaikuttavat
jyrsijöiden, esimerkiksi hiirten määrään, mikä taas vaikuttaa
hyönteisten määrään. Myös Lymen tautia levittävien punkkien
määrä riippuu niiden väli-isäntien, metsäpeurahiirujen (white-footed mouse) ja
valkohäntäpeurojen määrästä ja näin välillisesti myös
terhovuosien runsaudesta tai niukkuudesta. Yllättävä tieto oli se,
että Uudessa-Englannissa on nykyisin enemmän metsää kuin
1800-luvun puolivälissä, koska maanviljely siirtyi silloin
Uudesta-Englannista helpommin viljeltäviin Keskilännen
osavaltioihin.
Kaikki
samanlajiset ja joskus jopa erilajiset pähkinöitä tuottavat puut
ajoittavat jopa 2500 kilometrin etäisyydellä runsaan siementuoton
samaan vuoteen (Silvertown ei kertonut, miten). Miksi näin?
Runsaasta siementuotosta on puulle haittaa: se hidastaa kasvua
vähintään 1-2 vuodeksi jälkeenpäin, siemenrunsaus houkuttelee
paikalle valtavasti siementen syöjiä, ja puut menettävät
mahdollisuuden jatkaa sukuaan välivuosina, jolloin taimien olisi
helppo kasvaa, kun muita taimia on vähän ja valoa siis enemmän.
Sää toimii alkusysäyksenä runsaalle siemensadolle, muttei sen
päättäjänä, eli kyse ei ole myöskään siitä, että tämä
johtuisi vain säästä.
Runsaisiin
siemenvuosiin on kuitenkin hyvä syy: pienet siemensadot syödään
kokonaan, mutta valtavasta sadosta jää syöjien määrästä
huolimatta jäljelle kohtuullinen osuus (predator
satiation). Puut siis
puolustautuvat siemensyöjiä vastaan näännyttämällä ne nälkään
runsaiden vuosien välillä, ja koska siementuotto on synkronisoitu
tuhansien kilometrien säteellä, muuttokaan ei välttämättä auta eläimiä.
Jyrsijät puolustautuvat tekemällä varastoja ja hautaamalla
siemeniä, mutta osa näistä pääsee itämään, jolloin syöjät
myös hyödyttävät puuta levittämällä sen siemeniä. Tämä on
varmaan ihan tehokas tapa levitä: omasta puutarhasta löytyy aina
välillä tammen taimia, vaikken muista nähneeni tammia lähistöllä.
Meheviä
hedelmiä kasvattavat puut (omenat, kirsikat, päärynät,
persikat, luumut ym.) käyttävät myös eläimiä siementensä
levittämiseen ja korvaavat sen eläimille ruokana. Hedelmäpuilla on
kuitenkin erilainen strategia kuin pähkinöitä tuottavilla puilla:
ne tuottavat säännöllisen runsaita satoja (hmm... mielestäni myös
omenapuilla ja pihlajilla on runsaat satovuodet, joiden välissä on
yksi tai kaksi niukempaa) ja suojaavat siemeniään tekemällä
niistä myrkyllisiä – esimerkiksi omenoiden ja persikoiden
siemenissä on syanidia.
Ripe cashew fruit (Wikipedia) |
Cashewpähkinä on poikkeus siihen sääntöön, että pähkinät ovat siemensyöjien mielestä hyvänmakuisia (toisin kuin hedelmien siemenet). Cashewpähkinää ympäröi kuori, jota suojaa pahoja rakkuloita aiheuttava myrkyllinen kalvo, joten miten se voi houkutella siementen levittäjiä? Cashewpähkinä (joka ei itse asiassa ole pähkinä, vaan munuaispuun siemen) on kuitenkin kiinni pienen paprikan näköisessä, kiinteämaltoisessa kirkkaan punaisessa tai keltaisessa kukkaperän paksuuntumassa, "cashew-hedelmässä", josta eläimet pitävät. Ja myös ihmiset: Etelä-Amerikassa ihmiset syövät Wikipedian mukaan munuaispuun hedelmiä, mutta eivät yleensä cashewpähkinöitä.
Luscious
Clusters of the Vine: Fruit.
Hedelmät ovat puiden keino levittää siemeniään, mutta miksi
leviäminen on tärkeää? Leviämisessä on kaksi isoa huonoa
puolta. Ensinnäkin emokasvin kasvupaikka on hyvä jälkeläisten
tuottamiseen, mutta muista paikoista ei voi tietää, ja toiseksi
leviäminen on vaarallista jälkeläisille, joista useimmat
tuhoutuvat syödyksi joutumisen tai huonoon kasvupaikkaan päätymisen
takia. 1970-luvulla asiaa testattiin matemaattisella mallilla,
jolloin selvisi, että leviäminen on suuresta kuolleisuudesta
huolimatta aina parempi strategia sen takia, että se on
ymmärrettävästi kasvin ainoa mahdollisuus asuttaa uusia
kasvupaikkoja. Siirtymällä uuteen paikkaan taimi pääsee myös
eroon niistä taudeista ja tuholaisista, jotka kiusaavat emokasvia.
Viime
aikoina on saatu yhä enemmän esimerkkejä kasvien (esimerkiksi
mistelien) suunnatusta leviämisestä (directed
dispersal)
eläinten avulla. Tämän avulla kasvi varmistaa, että siemen pääsee
hyvään paikkaan aloittamaan elämäänsä.
Hedelmät ovat vaikuttaneet kädellisten näkökykyyn. Useimmilla
linnuilla, matelijoilla ja jopa kultakaloilla (Silvertown puhuu vain
kultakalasta, en tiedä muiden kalojen värinäöstä) on parempi
värinäkö kuin ihmisillä. Ne erottavat myös ultraviolettivalon,
koska niillä on neljäntyyppisiä tappisoluja, kun ihmisillä ja
vanhan maailman kädellisillä niitä on kolme (uuden maailman
kädellisistä vain mölyapinoilla). Lähes kaikilla muilla
nisäkkäillä, esimerkiksi koirilla, tappisoluja on vain kahta tyyppiä,
joten ne ovat puna-vihersokeita. Nisäkkäät menettivät siis
evoluution kuluessa ensin kaksi tappityyppiä, minkä jälkeen
joillekin kädellisille kehittyi uudelleen kolmas tyyppi. Näköaistin
muuttuminen liittyi siihen, liikkuivatko eläimet yöllä vai
päivällä ja minkä verran ne siis tarvitsivat värinäköä, minkä
väristä ruokaa ne söivät, sekä siihen, että puna-vihernäköön
liittyvä geeni periytyy X-kromosomissa. Ja luulisin, että kyse on
myös sattumasta, koska olettaisi, että myös uuden maailman
apinoille olisi hyötyä puna-vihernäöstä.
Winged
Seeds: Dispersal.
Kasvit ovat lennättäneet siemeniään siitä asti, kun linnut
kehittyivät dinosauruksista. Kasvimaailman parhaita leijailijoita
ovat Alsomitra
macrocarpa
-köynnöksen (”jaavankurkku”) siemenet,
jotka ovat kuin lennokkeja ja voivat liitää satojen metrien päähän.
Liitäminen kahdella siivellä ei kuitenkaan yleensä ottaen ole
siemenille kovin yleinen leviämistapa, koska se vaatii tyyntä
ilmaa, tilaa ja melko korkeaa lähtöpaikkaa. Paljon tavallisempaa on
se, että siemenillä on yksi siipi (esim. vaahtera, jonka
yhteenliittyneet siemenet irtoavat ennen matkaanlähtöä): tämä
hidastaa siemenen laskeutumista tyynellä ilmalla ja nostaa siemeniä
ylöspäin tuulella. Suuri osa siivekkäistäkin siemenistä jää
melko lähelle emokasvia, mutta evoluutiossa pätevät suurten
lukujen lait, ei keskiarvo: kun yksikin siemen pääsee kauas, kasvi
saa mahdollisuuden levitä.
Leviämisen nopeudesta ja tehokkuudesta ja harvojen kauas
levittäytyvien siementen merkityksestä kertoo puiden leviäminen
pohjoiseen viime jääkauden jälkeen: ne levisivät etelästä
lauhkealle vyöhykkeelle paljon nopeammin kuin siementen
keskimääräisen leviämismatkan perusteella odottaisi. Kontortamännyn
siementen lentokyky paranee sitä mukaa, mitä pohjoisempana se
kasvaa. Silvertownin
mukaan jotkin lajit liikkuvat yhä pohjoiseen.
Saarille levinneet siemenet ovat tarvinneet hyvää leviämiskykyä,
mutta sen jälkeen kun kasvit ovat asettuneet saarille,
luonnonvalinta karsii siementen joukosta pitkämatkalaiset, jotka
saattavat päätyä mereen.
Circumstance
Unknown: Fate.
Köyhät äidit joutuivat 1700-luvulla traagisesti hylkäämään
vauvansa Lontoon kaduille, jos eivät pystyneet elättämään heitä;
tällaisia lapsia oli tuhat vuodessa. Äidit olivat usein laittaneet lapsen
mukaan pienen esineen, esimerkiksi kolhiintuneen sormustimen tai
edes hiiren nakertaman tammenterhon siinä toivossa, että pystyisivät
hakemaan ja tunnnistamaan heidät myöhemmin. Lapset kuolivat,
elleivät olleet niitä harvoja, jotka pääsivät Thomas Coramin
löytölapsikotiin (tai muualle?). Nykyään ihmislasten tulevaisuus on ainakin
rikkaissa maissa onneksi parempi, mutta kasvien pitää jättää
siemenensä kohtalon armoille. Evoluutio on kuitenkin kehittänyt
siemenille tapoja selviytyä. Heinillä on esimerkiksi vihneitä (awn),
jotka tarttuvat ihmisten vaatteisiin ja eläinten turkkiin (jotkin saattavat englanninkielisten tietojen mukaan olla vaarallisia koirille) ja leviävät näin muualle. Jotkin vihneet
ovat hygroskooppisia eli ne imevät kosteutta ilmasta ja muuttavat
samalla muotoaan, mikä auttaa siementä siirtymään maassa, kunnes
se löytää itselleen sopivan kolon. Jotkin hygroskooppiset vihneet
onnistuvat jopa porautumaan maahan.
Monet kasvisuvut (esim. orvokit) saavat muurahaisilta apua
leviämisessä, koska ruokaa etsiviä muurahaisia houkuttaa niissä
oleva elaiosomi. Muurahaiset eivät ainoastaan kuljeta siementä,
vaan myös hautaavat sen elaiosomin poiston jälkeen roskakasaansa,
jossa kasvi saa hyvän alun elämälleen.
Kasvit eivät levittäydy ainoastaan paikallisesti, vaan myös
ajallisesti: maassa on lepotilassa olevien kasvien valtava
siemenpankki – neliömetrillä viljeltyä maata voi olla jopa
kymmeniä tuhansia siemeniä. Vanhin itänyt siemen on Silvertownin
mukaan Israelista Masadasta löytynyt 2000 vuotta vanha taatelin
siemen. Vaikka lepoajassa maassa on omat riskinsä (jyrsijät,
sienet, liian syvälle hautautuminen kastematojen takia), siementen
itämisen jakautuminen eri vuosille on kasviemon kannalta hyvä
strategia siltä varalta, että tulee huonoja vuosia. Kasvi saa aikaan sen, että siemenet itävät eri vuosina, muuntelemalla esim.
siementen kuorien kovuutta. Joidenkin kasvilajien siemenet säilyvät
kauemmin, toiset menettävät itävyytensä hyvin nopeasti. Yleensä yksivuotisilla tai muuten lyhytikäisillä kasveilla on
pisimpään säilyvät siemenet, koska siemenet ovat niiden ainoa
keino jatkaa sukuaan. (Näin puutarhurointia harrastavan näkökulmasta
tuoreet siemenet ovat kuitenkin yleensä voimakkaampia ja
elinkykyisempiä kuin vanhemmat, vaikka vanhemmatkin itäisivät.)
Seuraavan luvun mukaan haavan ja pajun siemenet tuhoutuvat, elleivät
ne löydä kosteaa maata tuntien(!) sisällä. Myös monien
sademetsäpuiden isot siemenet säilyvät vain muutaman viikon
itämiskykyisinä.
Fierce
Energy: Germination.
Siemenissä piilee valtava voima: puiset purjelaivat ovat
rikkoutuneet, kun niiden ruumassa oleva kostunut riisi on alkanut
itää, samoin viljasiilot. Itäminen suotuisana ajankohtana on siemenille
valtavan tärkeää, koska ne voivat itää vain kerran, joten
kasvien pitää kypsyttää siemenet oikeaan aikaan.
Sellaisissa paikoissa, joissa ilmasto on ajoittain joko
liian kylmä tai kuiva ympärivuotiseen kasvuun, siemenillä
on lepokausi. Siemenillä on eri
keinoja saada selville, milloin lepoaika kannattaa keskeyttää ja
aloittaa itäminen. Melko yksinkertainen strategia on itäminen
kylmän kauden (talven) jälkeen. Jauhosavikka taas tuottaa samana
kesänä kahdenlaisia siemeniä: aikaisin kesällä heti itäviä ja
myöhemmin kesällä seuraavana keväänä itäviä. Toisentyyppiset
yksivuotiset (winter
annuals)
itävät syksyllä, ja jos itäneet taimet selviävät talvesta
hengissä, ne pääsevät keväällä nopeasti kasvun alkuun ja
tuottavat paljon siemeniä. Monet tällaiset kasvit tuottavat myös
sellaisia siemeniä, jotka odottavat kevättä itääkseen.
Useat siemenet, esimerkiksi pienisiemeninen salaatti, eivät idä
pimeässä, koska tämä tarkoittaisi sitä, että ne ovat liian
syvällä maassa selviytyäkseen valoon. Myös monien rikkaruohojen
siemenet ovat tällaisia, joten maata kannattaa kasvimaalla kääntää
mahdollisimman vähän, jotta rikkaruohojen lepoaika ei katkea.
Kasvit reagoivat valon eri aallonpituuksiin fytokromimolekyylin
kahden eri muodon avulla. Niiden avulla siemenet saavat tietää,
onko niihin saapuva valo tullut lehtien läpi eli kasvaako niiden
päällä isompia varjostavia kasveja, jolloin niiden ei kannata
itää.
Jos kasvit ovat mullan sisällä, jonne valo ei pääse, edellinen
keino ei toimi. Silloin ne voivat käyttää vihjeenä
lämmönvaihteluja: kasvipeitteinen maa eristää lämpöä toisin
kuin paljas maa, joten jos lämpötila mullan sisällä vaihtelee
paljon, siemenen kannattaa itää.
Sorrow's
Mysteries: Poisons.
Vuonna 1978 KGB murhasi bulgarialaisen toisinajattelijan, toimittaja
Georgi Markovin, risiinin siemenistä saatavalla myrkyllä.
Appelsiinien, kirsikoiden ja manteleiden siemenissä on syanidia, ja
punaiset kidneypavut ovat myrkyllisiä, ellei niitä keitä tarpeeksi
kuumassa lämpötilassa (matalalla lämmöllä kypsentävä
haudutuspata ei siis poista niiden myrkkyä).
Monet kasvit puolustavat siemeniään kasvinsyöjiä vastaan
myrkyillä, mutta eivät kaikki, koska useat kasvit tarvitsevat
eläinten apua siementen levittämisessä. Jotkut ihmiset lähinnä
Välimeren ja Afrikan alueella kärsivät favismista eli geneettisen
poikkeaman takia härkäpavun siementen syöminen tuhoaa heidän
punasolujaan, ja on esitetty oletus, että kreikkalaisen filosofin ja
matemaatikon Pythagoraan antama papujen syöntikielto johtuisi tästä.
Silvertown
kertoo myös Tyynenmeren saaren Guamin arvoituksellisesta
alkuperäisasukkaita chamorroja vaivaavasta neurologisesta, kuolemaan
johtavasta lytico-bodig-taudista, johon ei vuosikymmenienkään
aikana löydetty syytä ja johon liittyi monia kummallisia piirteitä,
mutta joka tuntui 1990-luvulla vähenevän itsestään. Ennen kuin
tauti (jonka esiintyvyys oli suurempi miehissä kuin naisissa)
kuitenkaan katosi, siihen löydettiin syy: miehet söivät enemmän
lentäviäkoiria (?, flying
foxes)
eli lepakoita, joiden kudoksissa oli tuhat kertaa enemmän
vaarallista BMAA-yhdistettä kuin saarella runsaina kasvavien
käpypalmujen(!) siemenistä tehtävässä fadang-jauhossa.
Käpypalmuihin BMAA:ta tuli käpypalmujen pintajuurissa elävistä
sinibakteereista, jotka muuttavat ilman typpeä kasville sopivaksi
liukoiseksi typpiyhdisteeksi ja antavat sille samalla myös myrkkyä
puolustautumiseen. Tauti väheni Guamissa 1990-luvulla, koska siellä
toinen syötävä lentäväkoiralaji oli metsästetty lähes
sukupuuttoon ja toinen oli jo kadonnut.
Ah,
Sun-flower! Oil.
Auringonkukat ovat kotoisin Pohjois-Amerikasta ja jo intiaanit
keräsivät siemeniä ja jauhoivat niistä jauhoa. He myös
kehittivät niistä viljeltyjä lajikkeita kauan ennen
eurooppalaisten tuloa: varret eivät haaraudu, siemenet ovat
villisukulaisia paljon isommat, siemenet eivät varise kypsinä
kukista eikä siemenillä ole lepoaikaa. Auringonkukka on ainoa
Amerikoissa Meksikon pohjoispuolella kehitetty viljelty kasvilajike.
Vaikka eurooppalaiset maahanmuuttajat innostuivat heti maissista
viljelykasvina, auringonkukkien suurimittainen kasvatus USA:ssa alkoi vasta
1900-luvun jälkipuoliskolla, ja jalostetut lajikkeet saatiin
venäläisiltä. Venäläiset olivat 1800-luvun alussa alkaneet
viljellä auringonkukkaa, koska he pystyivät näin kiertämään
ortodoksisen kirkon paastosääntöjä, jotka kielsivät
öljypitoisten ruokien syömisen ennen pääsiäistä tai ennen
joulua. Vaikka auringonkukan siemenissä on noin 30% öljyä, kirkko
ei osannut kieltää sitä, koska se oli siellä silloin vielä
tuntematon kasvi.
Ihmiset käyttävät siementen öljyjä valtavasti ja hyvin moneen
eri tarkoitukseen. Kasvien siementen sisältämien öljyjen koostumus
kuitenkin vaihtelee: toisissa (kuten palmuöljyssä ja suklaassa) on
tyydytettyjä rasvahappoja ja ne ovat kiinteitä huoneenlämmössä,
toisissa (terveellisissä, kuten auringonkukan tai rypsin öljyssä)
on taas (moni)tyydyttämättömiä rasvahappoja ja ne ovat
huoneenlämmössä nestemäisiä. Tyydytetyissä rasvahapoissa on
kuitenkin enemmän energiaa kuin tyydyttämättömissä, joten eikö
kasvin kannattaisi varustaa siemenensä aina tyydytettyjen
rasvahappojen energiapaketilla? Varsinkin kun hämmentävästi kaikki
kasvin tuottamat rasvahapot ovat aina aluksi tyydytettyjä, ja kasvi
tarvitsee energiaa niiden muuttamiseen tyydyttämättömiksi? Asian
selvittämisessä auttaa rasvahappotyyppien välillä havaittu
maantieteellinen vaihtelu: mitä viileämpi ilmasto on siementen
itämisaikana, sitä enemmän siemenessä on tyydyttämättömiä
rasvahappoja. Tyydytetyt öljyt eivät ole kylmässä ilmanalassa
tarpeeksi nestemäisiä itäville siemenille. Vaikka myös
tyydyttämättömät öljyt voivat vaikuttaa siemenissä kiinteiltä,
öljyt ja rasvat käyttäytyvät molekyylitasolla kuin nesteet jopa
50 celsiusastetta sulamispisteensä alapuolella.
Kaikkein viileimmillä alueilla esiintyvät kasvit (esim. kaura,
ohra, vehnä, tammet, kastanjat ja pyökit) eivät käytä
siemenissään edes tyydyttämätöntä öljyä, vaan varastoivat
energian pääasiassa hiilihydraatteina. Kasvit käyttävät
hiilihydraatteja energiavarastoina myös silloin (esim. perunan
mukuloissa), kun energiavaraston koolla ei ole merkitystä, ja varaavat
öljyn siemeniin, joihin pitää pakata paljon energiaa pieneen
tilaan.
John
Barleycorn: Beer.
Kun puhdasta vettä ei ollut saatavilla, vähäalkoholinen olut
(”small beer”)
oli turvallisempi juoma kuin likainen vesi. Ennen olutta ohralla oli
tärkeä rooli ihmisten siirtyessä metsästys-keräilystä
maanviljelyyn: se oli yksi varhaisimmista viljelykasveista. Viljelyn
yhteydessä sen ominaisuudet muuttuivat tarkoituksella tai myös
vahingossa viljelyyn sopivammiksi (jalostus); samoin kävi vehnän
alkumuodoille, linsseille ja herneille. Oluen valmistukseen tarvitaan
myös oluthiivaa (Saccharomyces
cerevisiae),
jonka
villien ja ihmisten käyttämien muotojen suhdetta on selvitelty.
Oluthiiva on siitä erikoinen, että se ei ainoastaan kestä
aineenvaihdunnassaan hapettomissa olosuhteissa syntyvää alkoholia
(useimmille muille mikrobeille alkoholi on myrkkyä), vaan pystyy
myös käyttämään sitä ravintonaan.
Realm
of Illusion: Coffee.
Kofeiini on alkujaan kahvin keino suojata kehittyvää tainta. Taimen
siemenestä saama kofeiini on myrkyllistä hyönteisille, estää
bakteerien ja sienten kasvua, tappaa etanoita ja kotiloita ja jopa
estää muiden kasvien kasvua, ja pikkutaimen ensimmäisten lehtien
nesteessä on kymmenen(!) kertaa enemmän kofeiinia kuin kupissa
espressoa. Myös aikuisen kahvipensaan lehdissä on kofeiinia, mutta
lehtien reunoilla, josta hyönteiset todennäköisesti ensimmäiseksi
puraisevat palan.
Kahvipensaassa
on yhtä aikaa kukkia ja kypsyysasteeltaan vaihtelevia hedelmiä.
Marjat pitää poimia käsin (tai koneellisen poiminnan jälkeen
erotella käsin), koska raakojen kahvipapujen kemikaalit saattavat
pilata koko paahtoerän maun. Hedelmälihan erottelun ja papujen
kuivatuksen jälkeen pavut ovat vaaleanvihreitä ja saavat makunsa ja
värinsä vasta paahdettaessa. Kahvin maku ja tuoksu tulevat kahvin
öljyistä, joita on alle 3% pavusta. Paahtaminen ei vaikuta lähes
mauttomaan ja hajuttomaan kofeiiniin, minkä takia kofeiiniton kahvi,
jonka Ludwig Roselius kehitti jo 1800-luvun lopulla, maistuu myös
hyvältä. Hyvälaatuisen viljellyn Coffea
arabican
geenivaranto on hyvin pieni, minkä takia se on altis taudeille. Sen
asemesta voidaan kasvattaa taudinkestävämpää Coffea
canephoraa,
jota kuitenkin pidetään huonompilaatuisena.
Kahvi
levisi Etiopiasta arabimaailman kautta (Mochan satama Jemenissä oli
yksi vientisatamista) Eurooppaan ja sieltä Aasiaan ja Amerikkaan. Se
herätti matkan varrella pahennusta ja/tai yhdistyi poliittiseen
vastarintaan ja itsenäiseen ajatteluun. 1500-luvulla Mekan
kuvernööri sulki kaupungin kahvilat, koska niissä tehtiin hänestä
satiirisia runoja, ja 1700-luvulla Preussin Fredrik Suuren mielestä
kansalaisten piti juoda olutta eikä kahvia, jonka hän ajatteli
vievän ihmisiltä hedelmällisyyden ja terveyden. Pariisissa
vallankumousta suunniteltiin kahviloissa ja Atlantin toisella
puolella amerikkalaiset vallankumoukselliset kokoontuivat Green
Dragonin kahvilaan. Monet taiteilijat, tiedemiehet ja poliitikot ovat
nauttineet kahvista, esimerkiksi matemaatikko Paul Erdös, 1600-luvun
verenkierron keksijä William Harvey, Ludwig van Beethoven ja Johann
Sebastian Bach. Ranskalainen kirjailija Honoré de Balzac joi 60(!)
kuppia kahvia päivässä, mikä sai hänen ideansa liikkeelle ja
paperin täyttymään tarinoista.
Nourishment
& Inspiration: Gastronomy.
Siementen merkitys kasville alkion ravintovarastona selittää myös
niiden hyvät ominaisuudet ihmisten ruokana: hyvän säilyvyyden,
suuren hiilihydraatti- tai öljypitoisuuden ja usein myös suuren
proteiinipitoisuuden. Se selittää myös sen, miksi siemenissä on
usein myrkyllisiä tai pahanmakuisia aineita. Paahtaminen tuo
siemenistä esiin usein uusia makuja ja tuoksuja (Maillard-reaktio).
Vaikka siemenet ovat hyvää ruokaa eläimille, pelkästään niiden
syöminen ei riitä, ei ainakaan vain yhdentyyppisen siemenen. Monien kulttuurien ruokaperinteissä onkin yhdistetty viljakasvi (joihin Silvertown
lukee myös riisin ja maissin) palkokasviin, jolloin selviää
pitkälle pelkällä kasvisravinnolla. Ongelmana on tärkeä
B12-vitamiini, jota eivät pysty valmistamaan kasvit eikä eläimet,
ainoastaan bakteerit, joista eläimet saavat sitä suoraan tai
epäsuorasti. 1970-luvulla puhdasoppiset hindut, jotka olivat
Intiassa pärjänneet hyvin vegaaniravinnolla, alkoivat Englannissa
kärsiä samalla ravinnolla B12-vitamiinin puutteesta. Intiassa
heidän syömissään kasvin jyvissä oli ollut jäänteitä
hyönteisistä; Englannissa ei ollut.
Proteiinien muodostamiseen tarvitaan 20 erilaista aminohappoa. Kasvit
pystyvät itse valmistamaan kaikkia näitä, mutta ihmiset pystyvät
valmistamaan vain kahtatoista, joten he tarvitsevat kahdeksaa
puuttuvaa aminohappoa (Wikipedian mukaan suhde on 11/9). Näitä saa
melkein mistä lihasta tahansa, mutta myös kvinoan siemenissä on
kaikki kahdeksan tarvittavaa aminohappoa.
Länsiafrikkalaisen
ihmemarjapuun (Synsepalum dulcificum)
tuoreet marjat saavat happamat maut maistumaan makeilta! Puulle tästä
on hyötyä ilmeisesti siksi, että se saa huijattua linnut uskomaan,
että ne syövät makeita marjoja ja näin levittämään sen
siemeniä ilman että sen tarvitsee investoida sokerin tuottamiseen.
Marjojen käyttöä kalorittomana ja luonnollisena makeutusaineena on
tutkittu, mutta ne toimivat ilmeisesti vain tuoreina.
Edit 28.4.20, 4.5.20.
Jonathan Silvertown: An Orchard Invisible: A Natural History of Seeds, 2009. The University of Chicago Press. Kuvitus: Amy Whitesides. 175 tekstisivua.
Mielenkiintonen luettava oli!
VastaaPoistaKiva kuulla! Mahtavaa, että jaksoit lukea tämän. Minustakin tämä on kiinnostavaa tietoa, mutta postaus on tosi pitkä.
VastaaPoista